Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Zrušenie Zlatých glóbusov bude stáť viac než 80 mil. USD

(Zdroj: TASR)

LOS ANGELES – Zrušením slávnostného galavečera a sprievodných akcií odovzdávania Zlatých glóbusov príde americký okres Los Angeles o viac než 80 miliónov USD. Pre denník The Variety to uviedol viceprezident Spoločnosti pre ekonomický rozvoj okresu Los Angeles.

Historicky druhý najvýznamnejší deň Hollywoodu v tomto roku nahradí tlačová konferencia. Nebude sa konať žiadna oslava, ceremoniálna večera, ba ani promenády po červenom koberci. Okrem mesta prídu o značné objemy financií aj organizátori. Tržby NBC z reklamy na štandardnej úrovni 15 až 20 miliónov USD budú v tomto roku výrazne nižšie. NBC totiž znížila počas vysielania Zlatých glóbusov cenu reklamných spotov. Show vo forme tlačovej konferencie pred obrazovky nepriláka ani zďaleka toľko divákov, koľkých máva večer nabitý filmovými celebritami.

Straty sa budú týkať aj samotného usporiadateľa, Asociácie zahraničnej tlače v Hollywoode a jej spolupracujúcej agentúry Dirk Clark Production. Obe v minulom roku podľa informácií The Variety získali za licenciu od NBC po 5,8 milióna USD. Asociácia nebude mať príjmy ani z predaja lístkov a reklamných stolov na slávnostný večer. Nedostatok príjmov môže následne ohroziť jej štipendijné programy zamerané na vzdelávanie a obnovu, a konzerváciu starých filmových zvitkov.

Zrušenie show nepriamo ovplyvní aj Oscarov. Pre štúdiá boli Zlaté glóbusy vždy v prvom rade investíciou do Oscarov. Typickí hlasujúci členovia Americkej filmovej akadémie, ktorá rozhoduje o Oscaroch, totiž pravidelne sledujú vyhlasovanie výsledkov Zlatých glóbusov a sprievodné akcie, a až potom zasielajú svoje hlasy pre výročné ceny. "Dôsledky redukovaných Zlatých glóbusov pocíti veľa ľudí," uviedol viceprezident Spoločnosti pre ekonomický rozvoj okresu Los Angeles Jack Kyser. Vysvetlil, že napríklad fotografie filmových hviezd prichádzajúcich na slávnostný večer zásobujú médiá po celý rok. A tento rok budú nielenže chýbať samotné zábery, ale o svoje honoráre prídu aj fotografi.

Nositelia 65. ročníka Zlatých glóbusov budú vyhlásení v nedeľu večer a priamy prenos tlačovej konferencie bude vysielať spravodajská sekcia NBC, ktorá na rozdiel od zábavnej sekcie nie je zapojená do štrajku scenáristov. Z miestnosti budú vylúčené všetky konkurenčné televízne stanice a osobne sa budú môcť zúčastniť iba reportéri tlačových médií.

Zrušeniu Zlatých glóbusov predchádzalo najprv odmietnutie scenáristov udeliť organizátorom výnimku na prípravu scenára. Situáciu však najviac skomplikovalo rozhodnutie Americkej hereckej asociácie, ktorá vyzvala nominovaných aj prezentujúcich hercov, aby ceremóniu zo solidarity so scenáristami ignorovali. Americký cech scenáristov štrajkuje už deviaty týždeň kvôli odmietavému postoju producentov k zvýšeniu honorárov za predaj DVD a zavedenie podielu na zisku z predaja filmov a televíznych programov prostredníctvom internetu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu