Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Niektoré múzeá budú otvorené aj na Druhý sviatok vianočný

BRATISLAVA - Posledný deň vianočných sviatkov budú môcť Slováci stráviť aj v niektorých múzeách. Na Druhý sviatok vianočný svoje brány otvoria tri pobočky Slovenského národného múzeá (SNM), v Banskej Štiavnici si zas budú môcť návštevníci prezrieť Starý zámok, kde vystavujú opäť aj tradičné betlehemy.

V Bratislave SNM v posledný vianočný deň otvorí Prírodovedné múzeum. To ponúka aj výstavu venovanú elektrotechnikovi srbského pôvodu Nikolovi Teslovi. Počas sviatku sa však podľa Markéty Plichtovej zo SNM návštevníci budú musieť zaobísť bez výkladu lektorov a ukážok funkčných modelov.

Turisti sa 26. decembra dostanú aj na jednu z najviac navštevovaných slovenských pamiatok - zámok v Bojniciach, kde nebude chýbať ani vianočná atmosféra. "O slávnostný nádych jednotlivých komnát Bojnického zámku sa postará približne 40 vianočných stromčekov, rôzne dekorácie a ukážky slávnostného stolovania," poznamenala Plichtová.

Trojicu otvorených múzeí SNM dopĺňa bábkarske a hračkárske múzeum na hrade v Modrom Kameni. Vianoční návštevníci tu uvidia aj to, ako v minulosti stoloval šľachtický rod Andrášiovcov.

Pre návštevníkov a obyvateľov historickej Banskej Štiavnice Slovenské banské múzeum sprístupní priestory Starého zámku. Podobne ako počas predchádzajúcich rokov tu podľa internetovej stránky múzea vystavujú vyrezávané betlehemy, z ktorých veľká časť je dielom baníckych rezbárov z tohto regiónu.

Väčšina slovenských múzeí však zostane cez sviatky zatvorená. Aj počas posledných decembrových dní návštevníci narazia na obmedzenia v otváracích hodinách. SNM napríklad vtedy neotvorí múzeum chorvátskej kultúry v Bratislave či Slovenských národných rád v Myjave. Vybrané múzeá otvoria na Silvestra.

Zatvorené zostanú cez Vianoce aj múzeá v druhom najväčšom meste Košiciach, vrátane najväčších z nich - Východoslovenského múzea a Slovenského technického múzea či Východoslovenskej galérie. "V tieto dni je záujem o múzeá nízky aj preto, že v meste ostáva veľmi málo turistov," povedal ČTK riaditeľ Múzea Vojtecha Löfflera Jozef Gazdag.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu