Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Študenti VŠMÚ sa predstavia v kontroverznej hre Obzri sa v hneve

Záber z inscenácie Obzri sa v hneve.
Záber z inscenácie Obzri sa v hneve.

BRATISLAVA - Študenti tretieho a štvrtého ročníka Vysokej školy múzických umení sa 19. a 20. decembra predstavia s kontroverznou hrou britského dramatika a scenáristu Johna Osborna Obzri sa v hneve.

Je príbehom štvorice mladých ľudí Jimmyho, Cliffa, Allison a Heleny žijúcich v malom byte, s nedostatkom finančných prostriedkov, ktorých jediným spôsobom vzbury proti svetu je hovoriť o nej, nie však konať. Jimmy je jeden z mála ľudí, ktorý si svoju bezmocnosť i neschopnosť uvedomuje, ale napriek tomu s ňou nič nedokáže urobiť. Iba slovne či fyzicky atakovať druhých a vybíjať si na nich svoju zlosť. Ale v tomto uzavretom priestore sú všetci k sebe navzájom krutí, odhaľujú sa a „zvliekajú z kože“, aby sa vzápätí mohli zraniť na tom najcitlivejšom mieste. Inscenácia Obzri sa v hneve je o vzťahoch ohlodaných na kosť, o chýbajúcej ľudskosti, nepochopení, o potrebe blízkeho človeka, ale neschopnosti túto blízkosť vydržať.

Režisér hry Juraj Bielik sa pre tento významný Osbornov text rozhodol z dvoch základných dôvodov. „V prvom rade ide o možnosť generačne obsadiť postavy, čo je vlastne aj druhým nemenej závažným dôvodom, že hra je rovnako súčasná ako pri svojom zrode a môže byť podobnou generačnou výpoveďou, ako bola pri jej prvom uvedení. Nazdávam sa, že Obzri sa v hneve je text, ktorý nás vedie k prameňom súčasnej dramatiky. Preto je nám blízky, preto mu rozumieme a nazdávame sa, že sa stane rovnako blízkym aj dnešným divákom a divadelníkom.“

Hra Obzri sa v hneve sa na javisku Malej scény objavila prvýkrát v roku 1967 v réžii Pavla Haspru. Bolo to „len“ jedenásť rokov po jej londýnskej premiére. A práve to mohlo byť dôvodom prečo nekomunikovala s mladými divákmi u nás. Tvorcovia neodhadli mieru Osbornovej irónie, zľahčovania a upadli do patetickej sentimentality a „ibsenizmu“. Odvtedy prešlo presne 40 rokov. A študenti VŠMÚ dnes cítia, že je opäť načase „obzrieť sa v hneve“.
Premiéra inscenácie sa uskutoční v stredu 19. decembra v Divadle Malá scéna VŠMÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu