Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Divadlá na Broadwayi sú znova otvorené

Broadway
Broadway (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Divadlá na newyorskom Broadwayi sa po 19 dňoch štrajku kulisárov opäť otvorili. Zatvorenie scén stálo mesto podľa oficiálnych dohadov okolo 38 miliónov dolárov (viac ako 860 miliónov slovenských korún).

Najväčšie škody zaznamenali počas osláv vďakyvzdania, ktoré sú obyčajne najlukratívnejším obdobím v roku. V tomto čase bývali tržby populárnych muzikály Mamma Mia! alebo Leví kráľ, viac ako milión dolárov (približne 22,7 miliónov slovenských korún). Keďže súbory neprestali počas krízy skúšať nové hry, Broadway teraz zaplavili ešte neodohrané tituly. Mnohé hry museli presunúť premiéru z pôvodného dátumu aj o niekoľko dní.

Predstavenie Malá morská víla mali pôvodne odohrať 6. decembra, ale pre veľký počet nových hier posunuli dátum až na 10. januára. Väčšinu divadelných kusov mali divadlá uviesť večer 29. novembra. Muzikál Chicago skúšali herci do poslednej chvíle, aby mohli dnes večer vystúpiť s obnoveným obsadením. Predstavenie stihli vypredať do štvrtku polnoci.

Napriek škodám, ktoré utrpeli obchodníci na Broadwayi, istá predajňa suvenírov zaznamenala malý fenomén. Tričká propagujúce hru Wicked turisti takmer vykúpili. Manažér obchodu Alex Dudgeon spomína, že "ľudia hovorili, ak nemôžu vidieť predstavenie, budú mať aspoň toto (tričko)". "Obchod bol pre všetkých veľmi zlý," povedal Mohamoud Ali. Tento majiteľ stánku s rýchlym občerstvením predal menej ako polovicu párkov v rožku a praclíkov, ktoré si zvykli kupovať okoloidúci návštevníci divadiel. Jeho strata počas štrajku predstavovala viac ako 1000 dolárov (približne 22 600 slovenských korún).

Nezhody medzi úniou kulisárov Local 1 a Ligou amerických divadiel a producentov vznikli pre počet kulisárov potrebných pre predstavenie. Producenti zastávajú flexibilitu počtu, kým kulisári sú za zachovanie pravidla, že na jedno predstavenie pripadajú štyria pracovníci s kulisami. Spory vyplávali na povrch v júli, keď sa kulisárom skončila kolektívna zmluva.

O konečnom rozhodnutí bude Local 1 hlasovať 9. decembra. Michael Van Praagh, ktorý je kulisárom už 34 rokov, označil dohodu za znak toho, že konečne dosiahli zaslúžený rešpekt. Herec Jeff Perry povedal, že vďaka štrajku mohol stráviť s rodinou a priateľmi sviatky. Napriek tomu sa obával, že široké publikum nikdy neuvidí hru August: Osage County, v ktorej účinkuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu