Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pozor na to, kam si sadnete, môže vás to stáť život - Peterhof na vlastné oči na Bratislavskom hrade

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SNM)

SNM - Historické múzeum v spolupráci so Štátnym múzeom Peterhof prinieslo na Slovensko unikátnu výstavu Zlatý vek Peterhofu - od Petra I. po Katarínu II. Výstava predstavuje život na cárskom dvore v Peterhofe, ktorý začal budovať Peter I. a pôsobili na ňom mnohí významní ruskí panovníci. Medzi nimi aj legendárna Katarína II., už za svojho života nazývaná Katarína Veľká.

Výstava má veľký úspech u návštevníkov zo zahraničia a tiež zo Slovenska. Aj na vás čakajú na Bratislavskom hrade fascinujúce životné príbehy ruských panovníkov. Do doby ruských cárov a panovníčok sa prenesiete prostredníctvom ich originálnych odevov, porcelánu z ďalekého orientu, obrazov a ďalších osobných predmetov. Spoznáte ich životné príbehy plné boja o moc, uznanie a tiež plné zaujímavých vzťahov, ktoré mnoho z histórie vysvetľujú a občas nie len pobavia, ale aj prekvapia.

Unikátom medzi vystavenými predmetmi je trón Petra II., ktorý bol doteraz vystavený mimo Ruska iba v USA. Umelecké stvárnenie kresla, v kompozícii ktorého sú aj alegorické obrazy, je typické pre umenie petrovského obdobia. Tak ako každý predmet výstavy, aj toto vzácne kreslo má svoj príbeh. Trónne kreslo zohralo významnú úlohu v osude Menšikova - spolupracovníka Petra I.. Menšikov konal veľmi neopatrne, keď si počas ceremónie sadol na imperátorove miesto na tróne. Jeho nepriatelia rozšírili správu o jeho konaní, čím spečatili jeho osud. Po tom, ako sa o tom dozvedel Peter II., bol Menšikov uvrhnutý do domáceho väzenia a čoskoro poslaný do vyhnanstva.

Za pozornosť stojí taktiež soška obľúbeného psa Kataríny II. - malého talianskeho chrtíka Zemiry, ktorého si dala zvečniť po jeho smrti. Ide o veľmi krehký porcelán, čo z neho robí najdrahší exponát výstavy.

Pozor na to, kam
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SNM)

Návštevníci výstavy zaraďujú medzi najobľúbenejšie exponáty výstavy obrazy Panó zo sklenených korálikov. Triptych je kópia  troch originálov z Kabinetu sklenených korálikov v Čínskom paláci. Základom týchto dekoračných obrazov je plátno, na ktoré sú našité sklenené koráliky – valcovité rúrky z mliečneho skla rôznej dĺžky od 2 do 15 mm. Tieto koráliky tvoria len podklad, ktorý zdôrazňuje a vyvoláva silnejší dojem pri pohľade na výšivku, vytvorenú farebným chlpatým hodvábom. Na vytvorenie pozadia obrazu použili šičky viac ako 2 milióny sklenených rúrok perleťovej farby.  Hodnota použitých korálikov je zanedbateľná v porovnaní so sumou vyplatenou vyšívačke.

Pozor na to, kam
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SNM)

Každý jeden exponát na výstave má svoj zaujímavý príbeh a stojí za to dozvedieť sa tento príbeh priamo na mieste. Preto už nečakajte a naplánujte si návštevu Bratislavského hradu, aby ste výstavu Zlatý vek Peterhofu – od Petra I. po Katarínu II. stihli.

Lístky si môžete zakúpiť pohodlne na 

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu