Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Skončil sa 16. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra

Záber z divadelného predstavenia Don Karlos Zobraziť galériu (2)
Záber z divadelného predstavenia Don Karlos

NITRA – 16. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa včera skončil v Nitre. Oficiálne ho zatvorila inscenácia slovinského súboru Zagrabačko kazalište mladih Fragile!, ktorá zaznamenala veľký divácky úspech. Po predstavení sa pred Divadlom Andreja Bagara uskutočnil aj koncert martinského Slovenského komorného divadla s koncertnou verziou predstavenia Štúrovci (koncert zrušený).

Leitmotívom 16. ročníka festivalu, ktorý každoročne prináša na Slovensko to najlepšie z európskej divadelnej tvorby, bolo hľadanie identity stredu, vyjadrenej novotvarom middentity (middle, identity, entity). Počas šiestich dní na jeho hlavných javiskách vystúpilo 8 súborov z Nemecka, Talianska, Nórska, Chorvátska, Slovinska, Maďarska, Českej republiky, Poľska a 5 súborov zo Slovenska. Do Nitry prišlo spolu 352 členov divadelných súborov, z toho 142 hercov a 210 technikov, ktorí dohliadali na hladké uvedenie inscenácií.

Technicky najnáročnejším predstavením bolo otváracie predstavenie Don Karlos v podaní nemeckého Deutsches Theater Berlin, na ktorého osvetlenie bolo potrebné použiť niekoľko kamier, projektorov a svetelné rampy so 183 svetlami. Novinkou 16. ročníka bola vlastná produkcia, inscenácia, ktorá vznikla špeciálne pre festival Middentity – identify.middle.eu. Na jej príprave sa podieľalo 7 režisérov a 7 hercov z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Slovenska, Chorvátska, Rakúska a Slovinska.

Hlavný program so sedemnástimi predstaveniami pritiahol spolu 4500 návštevníkov. V rámci Prehliadky európskeho filmu bolo premietnutých šesť filmov, medzi nimi i Oscarom ocenená nemecká snímka Životy tých druhých. Všetky očakávania prekonala i návštevnosť viac ako stovky podujatí sprievodného programu, ktorá za 6 dní prekonala hranicu 10.000 ľudí.

Nitrančanov najviac pritiahla magická atmosféra Lampiónového sprievodu s jazzovými tradicionálmi. V nedeľu 23. septembra bol v Nitre dokonca prekonaný svetový rekord, nechýbal ani tradičný Divadelný jarmok, ktorý sa konal počas celého víkendu na Svätoplukovom námestí. Sprievodné akcie z oblasti hudby, filmu, výtvarného umenia, poézie, a odposluchov divadlených hier sa však odohrávali aj v Starom divadle v Nitre, v nitrianskych galériách, múzeu, Filmovom klube, v Synagóge, v Krajskom osvetovom stredisku, v knižnici, vo výkladoch obchodov na Pešej zóne, v nitrianskych uliciach ako aj v autobuse.

 
Skončil sa 16. ročník
Zobraziť galériu (2)
Tento rok sa opäť potvrdilo, že festival má silné renomé nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Dôkazom toho je nielen 160 slovenských hostí z radov kritikov, divadelných profesionálov a novinárov, ale aj 40 individuálnych zahraničných hostí z 13 európskych krajín. Medzi nimi boli zástupcovia divadiel, divadelných festivalov, renomovaných kritikov i novinárov. Medzi nimi treba spomenúť uznávaného nemeckého divadelného kritika Thomasa Irmera z Theater Heute a Jakuba Škorpila z časopisu Svět a divadlo, ktorí moderovali aj záverečnú diskusiu o festivale, alebo osobností kultúrnej politiky a hostí medzinárodnej konferencie Middentity - theory event, Dragana Klaica z Leidenskej univerzity a Pétera Inkeia z Budapeštianskeho observatória. Zo zástupcov divadiel sa festivalu zúčastnila Almut Wagner, šéfdramaturgička divadelného domu Schauspielhaus Hamburg ako aj šéfdramaturgička francúzskeho divadla Théâtre National de l´Odéon Agnès Troly.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra vznikol v roku 1992 a odvtedy funguje na báze mimovládnej neziskovej organizácie. Je jedným z najväčších a najvýznamnejších podujatí neštátneho charakteru na Slovensku. V európskom kontexte patrí medzi stredné divadelné festivaly, ktoré prinášajú zaujímavú alternatívu voči väčším, renomovanejším, niekedy aj konzervatívnejším. Medzi jeho veľké pozitíva patrí spolupráca so zahraničnými inštitútmi, veľvyslanectvami a ministerstvami kultúry. Hlavný organizátor, Asociácia Divadelná Nitra, je rešpektovaným partnerom a väčšina týchto inštitúcií je mu priaznivo naklonená a ochotná podporiť jeho aktivity – organizačne, morálne, diplomaticky aj finančne.

Výber súborov je každoročne určovaný ambíciou prezentovať divadelnú tvorbu netradičnú, zaujímavú, hľadačskú a novátorskú, oboznamujúcu so zaujímavými tendenciami tvorby zúčastnených krajín. Priestor pritom dáva najmä dielam výrazných osobností mladšej generácie symbolicky nazvaným vychádzajúce hviezdy, s úmyslom poskytnúť im vhodné prostredie a dobré publikum na prezentáciu, ktorá môže byť odrazovým mostíkom pre nástup na renomované európske fóra. V roku 2007 festival uviedol 14 režisérov a 6 súborov, ktoré dosiaľ na pätnástich ročníkoch Divadelnej Nitry nevystupovali. Uskutoční sa pod záštitou Jána Figeľa, člena Európskej komisie, zodpovedného za vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež, ministra kultúry Slovenskej republiky Mareka Maďariča a primátora mesta Nitra Jozefa Dvonča.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu