Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

BATACCHIO čarovne uzatvoril Divadelnú Nitru 2018, navštívilo ju vyše 5000 divákov

PR článok
(Zdroj: Ctibor Bachratý)

Kúzelnícke triky, kabaratné kúsky, obdivuhodné akrobatické výkony v inscenácii Batacchiood legendárneho súboru Cirk La Putyka ukončili 27. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Predstavenie v sebe spojilo poetiku kočovných divadelných spoločností a výdobytky nového cirkusu v magickej retro atmosfére, ktorú doplnilo ošúchané cirkusové šapitó na scéne.

Šesťdňový divadelný sviatok (28. september – 3. október 2018) s témou RE uviedol 13 inscenácií od autorov z 8 krajín: Poľska, Maďarska, Českej republiky, Portugalska, Nemecka, Spojeného kráľovstva, Libanonu a samozrejme, zo Slovenska. Hlavný i sprievodný program prepájala myšlienková niť tvorená predponouRE ako znova, opäť, odpoveď. Vyjadruje pocit života na hranici, na prelome, potrebu zmeny paradigmy vnímania sveta.

V hlavnom programe navštívilo 13 predstavení 3150 divákov. Sprievodný program s 51 podujatiami si na konto pripísal 1900-členné publikum. Do pracovného programu vrátane ranných diskusií aj tých po predstaveniach sa zapojilo 500 ľudí. Spolu5550 návštevníkov sa zúčastnilo na predstaveniach a podujatiach hlavného aj sprievodného programu, ktoré počas celého roka pripravovali organizátori festivalu Divadelná Nitra.

VIDEODENNÍK DIVADELNEJ NITRY 2018: 1. DEŇ

Povesti festivalu, ktorý sa nebojí prekračovať hranice, Divadelná Nitra opäť nezostala nič dlžná. V programe uviedla okrem klasickej činohry aj nové druhy a žánre, akými sú divadlo-prednáška, fyzické divadlo aj tanec, bábkové divadlo i nový cirkus, performanciu pre jedného diváka či predstavenie bez jediného herca. „Téma RE priniesla do spoločenského diskurzu nové pohľady na minulosť i prítomnosť, umožnila prezentovať nové témy a nové tendencie, pripomenula dôležité míľniky našej histórie. Stala sa integrujúcim prvkom celého programu festivalu, zaujala médiá a interaktívne zapojila návštevníkov i verejnosť. Myslím, že bude dlhoREzonovať vo vedomí zúčastnených prostredníctvom inšpiratívnych umeleckých diel, podnetných diskusií a zaujímavých sprievodných akcií. Zostáva len veriť, že REminiscenciena festival zostanú dlho v pamäti. Teraz ideme REkapitulovaťa REchnovať,” zhodnotila riaditeľka festivalu Darina Kárová.       

VIDEODENNÍK DIVADELNEJ NITRY 2018: 2. DEŇ

Divadelnú Nitru 2018 slávnostne odštartovalo najdiskutovanejšie dielo sezóny v susednom Poľsku , s ktorým sa na festival vrátil režisér MichałBorczuch so súborom TR Warszawa.

Monumentálna inscenácia Môj Boj pretavila 3600 stranové dielo Karla Ove Knausgårda a herci počas 4 hodín predviedli fenomenálne výkony, za čo si vyslúžili dlhý potlesk z publika.

Dlhé potlesky, živé diskusie popri silných divadelných zážitkoch boli príznačné pre celý zvyšok 27. ročníkamedzinárodného festivalu.

Mimoriadny záujem vyvolal konceptuálny tvorca Rabih Mroué, ktorý sa na Slovensku predstavil po prvýkrát, a to hneď s dvomi inscenáciami. Nevšedný zážitok pre festivalových návštevníkov sprostredkoval koncert komunikačných nástrojov bez jediného herca v inštalácii 33 otáčok za minútu a pár sekúnd. Inscenovaná prednáška Piesok v očiach otvorila otázku pohľadu nainscenovanú a naopak, reálne zachytenú smrť na sociálnych sieťach v spojení s vojnou proti terorizmu.

VIDEODENNÍK DIVADELNEJ NITRY 2018: 3. DEŇ

Doslova roztancovať publikum sa podarilo zoskupeniu Circolando, keď v jednom momente svojej inscenácie Noc pritiahli na pódium divákov, ktorí sa tak stali nielen súčasťou scény, ale aj samotného deja. Fyzické divadlo predviedlo hypnotizujúcu hru o troch outsideroch, ktorí sa uprostred noci snažia bojovať o lepší život.

Satira na politickú propagandu Viktora Orbána Maďarský agát rozveselila divákov, ktorí dokonca dostali možnosť vyskúšať si tradičné produkty z kvetovtohto stromu. Kristóf Kelemen Bence György Pálinkás sa v inscenácii zaoberajú vzťahom maďarského národa k agátom. Agát biely síce pochádza zo Severnej Ameriky, no za tristo rokov sa stal pre Maďarov národným stromom.

Detské publikum sa s radosťou zapojilo do nevšednej bábkovej inscenácie Čechy ležia pri mori v produkcii Naivného Divadla Liberec. Pôsobivá bola hlavne scéna pripomínajúcamagický podmorský svet, v ktorom sa majestátne vlnia medúzy, preletujú rybky, svietia koraly aj oči veľrýb.

VIDEODENNÍK DIVADELNEJ NITRY 2018: 4. DEŇ

Intímna performancia Tak ďaleko, ako ma povedú končeky prstov autorky Tanie El Khoury sprostredkovala silný zážitok vždy len pre jedného diváka. Počas 4 dní sa viac ako 60 záujemcov dostalo na dotyk sýrskemu utečencovi, ktorý prostredníctvom maľbya hudby vyrozprával svoj príbeh o úteku z rodnej krajiny.

Na Divadelnej Nitre už tradične nebude chýbať ani domáca scéna, ktorú v kurátorskom výbere priniesli štyri členky združenia MLOKi – mladí o kultúre inak, divadelné kritičky Zuzana Andrejcová Ferusová, Katarína Cvečková, Lucia Lejková a Martina Mašlárová. Hneď druhý deň festivalu sa predstavil koprodukčný projekt Štúdia 12 a Divadla Pôtoň Americký cisár. Špecifické spracovanie známeho románu Martina Pollackav inšpiratívnej réžii Ivety Ditte Jurčovej zožalo medzi divákmi veľký úspech, čomu nasvedčovala aj živá diskusia po skončení predstavenia. V sobotný večer sa diváci museli vybrať za predstavením Stalker Teatra Tatra do bývalých kasárnív Nitre. Prechod „zónou“ s čelovkami a v sprievode vojakov znásobil emócie zo site-specific inscenácie, ktorá bola netradičným zážitkom. Utorok sa niesol v znamení „demilitarizovaného pásma“ predstavenia Znovuzjednotenie Kóreí Štátneho divadla Košice. Režisérka Júlia Rázusová z nápaditých textov JoëlaPommerata stvorila tragikomickú verziu večného boja medzi mužom a ženou. Vizuály a poetiku Eugena Gindla prinieslo v posledný deň festivalu pohybové dielo WOW! súboru Debris Company. Predstavenie Ľudia, miesta a veci domáceho Divadla Andreja Bagara prilákalo divákov na silné herecké výkony a príbeh z protidrogového centra.

Každý festivalový deň sa verejnosť mohla s tvorcami osobne stretnúť a zhovárať aj na ranných diskusiách Artiststalk, ako aj na večerných diskusiách priamo po predstaveniach v hľadisku.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra priniesol počas víkendu viac ako 50 podujatí sprievodného programu – výstav, filmov, koncertov, diskusií aj programov pre deti.

Veľký úspech si u detí i rodičov počas víkendu vyslúžilo aj bohato navštívenépredstavenie Cisárovenové šaty Nového divadla Nitra, ktoré sa konalonanámestí. Diváckej obľube sa tešila aj Nitrianska Biela noc, ktorá okrem výstav a komentovaných prehliadok priniesla Balónový sprievod rodičov a detiaj koncert skupiny LA3NO CUBANO. Záujem budili aj diskusie o aktuálnych pálčivých témach v slovenskej spoločnosti. Boli nimi Verejná debata: RE – pohľad späť/nový začiatok a .pod lampou na tému REaktivizácia občanov (po vražde).

VIDEODENNÍK DIVADELNEJ NITRY 2018: 5. DEŇ

Divadelná Nitra aj tento rok, a to už po štvrtý raz, privítala na svojej pôde mladých kritikov z krajín V4 a Východného partnerstva. Seminár kritickej reflexie V4@Theatre Critics Residency ako tvorivá platforma pre divadelných kritikov do 35 rokov hostil 16 kritikov a dvoch lektorov z 12 krajín.

Divadelná Nitra 2018 pokračovala aj vo svojom celoročnom projekte neformálneho vzdelávania o divadle Ako na divadlo, ktorý sa uskutočňuje už od roku 2008. Druhej časti vzdelávacieho programu, Pobyt na divadelnom festivale, sa zúčastnilo 15 študentov. 

Do Nitry zavítalo 147 profesionálov z umeleckých, produkčných, technických a organizačných zložiek ôsmich hosťujúcich súborov v hlavnom programe.

Divadelnú Nitru 2018 pripravil 19-členný organizačný štáb. Ani tento rok by sa festival nezaobišiel bez pomoci dobrovoľníkov, ktorí sú jehotradičnou súčasťou odpočiatku. 70 mladých ľudí prispelo k celej organizácii, ale aj atmosfére festivalu.

V záverečnom lúčení so súbormi, hosťami a divákmi zaznelo aj poďakovanie spoluorganizátorom a donorom 27. ročníka festivalu, ktorí sa výrazne pričinili o jeho úroveň.

Skončila sa Divadelná Nitra 2018. Tešíme sa na 28. ročník Divadelnej Nitry 27. 9. – 2. 10. 2019.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu