Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Noc prinesie na Divadelnú Nitru divokú energiu temnej ulice

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: PR)

Traja performeri, jeden dídžej, polotma, vyše stovka pneumatík a záplava energie. To všetko čaká divákov, ktorí navštívia jedinečné predstavenie Noc portugalského tvorivého zoskupenia Circolando. Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018 ho ponúkne v nedeľu 30. septembra vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Tvorcovia festivalu priradili inscenácii Noc tematické označenie REalita. Divadelná Nitra si totiž tento rok zvolila za tému RE a hry s touto predponou, ale aj slabikou. „Ideovým východiskom sú úvahy o stave spoločnosti a sveta, ozvuky doby, prognózy,“  vysvetľuje riaditeľka festivalu Darina Kárová.

TRAILER: NOC

Noc je podľa tvorcov časom outsiderov. A ich inscenácia veľmi expresívnym spôsobom hovorí o ľuďoch, ktorí sa nedokážu alebo nechcú zaradiť do spoločnosti, aká žije cez deň. Typy, ktoré portugalskí umelci stvorili, totiž na hľadanie svojho miesta v spoločnosti už rezignovali.

„Trojica outsiderov nabáda divákov, aby boli chvíľu ticho: »Je noc, zabudnime nakrátko na čas, môžeme snívať, predstavovať si. „Sledujeme ich nočný život, vonkajší a vnútorný svet, ktorý ich obklopuje a ktorému magická sila noci dáva extrémnu podobu,“ napísala vo festivalovom katalógu jedna z kurátoriek programu Dáša Čiripová.

Noc prinesie na Divadelnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Circolando sa inscenáciou Noc posúva k fyzickému divadlu. Perfomeri predvádzajú obrovské fyzické nasadenie, na hranici medzi tancom a divadlom sa hýbu takmer v tme, v aréne, ktorej dominuje množstvo pneumatík. Diváci sedia hneď pri nich, na dosah ruky, na javisku nastáva bezprostredný vzájomný kontakt.

Noc prinesie na Divadelnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Divokú energiu, ktorou inscenácia pulzuje, podporuje aj dídžej André Pires. Dynamické hudobné pásmo mixuje na javisku naživo po celý čas predstavenia a spoluvytvára tak neustále prítomné chvenie a napätie nočnej ulice. Inscenácia čerpá z tvorby pozoruhodného portugalského básnika Al Berta, uvádza tiež fragmenty z diela Sándora Máraia.

„Podobne ako Al Berto, aj Noc zachytáva metafyziku temnoty, ktorá nás obklopuje, ktorá je obsiahnutá vo vojne, v ničení, ktorú ukrývajú sídliská a kanály, ktorá sa spája s bojom o moc. Svetlo sa zas nachádza v umení, ktorému nikto nekladie prekážky, v divadle, v človeku, ktorý prejaví súcit,“ napísal v recenzii na inscenáciu Manuel Sesma Sanz. „Svetlo sa rovná nádeji – Circolando verí v človeka a spoločnosť, svetlo je v ľudskom milosrdenstve a láske,“ pokračuje reflexia v španielskom časopise Artezblai, ktorý sa venuje scénickým umeniam.

Noc prinesie na Divadelnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Inscenácia vznikla pod vedením režiséra Andrého Bragu a dramaturgičky Cláudie Figueiredo, ktorí sa na Slovensku predstavia po prvý raz. Dvojica tvorcov založila Circolando v roku 1999, súbor sídli v priestoroch bývalej elektrárne v meste Porto. Za dominantný prvok svojej tvorby považuje medzižánrové spojenia, snaží sa o dialóg medzi tancom a divadlom a zároveň o využitie poézie, výtvarného umenia, hudby a videa.

DIVADELNÁ NITRA 2018: SPOT

Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018 sa začne 28. septembra a potrvá do 3. októbra. Vstupenky na všetky predstavenia, ktoré ponúkne, sú už v predaji online v sieti ​ aj v pokladnici festivalu vo foyer budovy Divadla Andreja Bagara v Nitre.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu