Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Divadelná Nitra REaktivuje vzdelávacie projekty

Divadelná Nitra 2018 PR článok Zobraziť galériu (3)
Divadelná Nitra 2018 (Zdroj: Henrich Mišovič)

Jedna z najdiskutovanejších inscenácii poľskej divadelnej scény, špičkové bábkové divadlo z Čiech, portugalské zoskupenie s prvkami nového cirkusu, diela libanonského konceptuálneho tvorcu presahujúce hranice divadla či maďarská politická satira, ale aj výber výnimočných slovenských inscenácií prináša 27. ročník najvýznamnejšieho medzinárodného festivalu scénického umenia na Slovensku Divadelná Nitra 2018.

27. ročník Divadelnej Nitry 2018 ktorý sa začne 28. septembra a potrvá do 3. októbra. Online predaj vstupeniek sa začína 6. augusta 2018 na predpredaj.sk. Hlavný program, ukrytý pod aktuálnou témou festivalu – RE, budú už tradične REflektovať a dekódovať mladí kritici a kritičky zo strednej i východnej Európy vďaka tvorivej platforme V4@Theatre Critics Residency. Okrem toho sa na podujatí REštartuje vzdelávací projekt Ako na divadlo a integračný projekt pre slabozraké a nevidiace deti Darujem ti tulipán.

Divadelná Nitra 2018
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Henrich Mišovič)

Seminár kritickej reflexie pre 16 mladých divadelných kritikov do 35 rokov sa bude tento rok niesť v znamení čísla 4. Jeho jadrom je zapojenie krajín V4, ako tomu nasvedčuje už názov V4@Theatre Critics Residency. Ďalšími účastníkmi kurzu budú krajiny Východného partnerstva. Štvrtého ročníka projektu pre mladých kritikov sa už po štvrtýkrát ujme svetoznámy francúzsky teatrológ Patrice Pavis.

Asociácia Divadelná Nitra nadväzuje na mimoriadne úspešný projekt neformálneho vzdelávania v oblasti umenia a kultúry s názvom Ako na divadlo. Celoročný projekt, ktorý REaguje na deficit vzdelávania v tejto sfére už od roku 2008, v novom formáte pozostáva z troch samostatných častí. Práve jeho druhá a zážitkami nabitá časť Ako na divadlo – pobyt na divadelnom festivale – sa uskutoční na Divadelnej Nitre.

„Na Slovensku chýba vzdelávanie o umení v školách aj systematická návšteva kultúrnych podujatí od detstva. Neformálne vzdelávanie v podobe projektu Ako na divadlo je akýmsi návodom na použitie. Ako ísť do divadla, ako porozumieť divadlu, ako mať z divadla radosť. Najmä pri zahraničných produkciách je tento prístup dôležitý.“ vysvetľuje riaditeľka Asociácie Divadelná Nitra Darina Kárová.

 

Divadelná Nitra 2018
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Henrich Mišovič)

Možnosť „REfrešnúť“ svoj prehľad na európske a domáce divadlo dostane 15 vybraných študentov z katedier réžie a dramaturgie, divadelných štúdií a divadelného manažmentu bratislavskej Vysokej školy múzických umení a z katedry dramaturgie, réžie a teatrológie Akadémie umení v Banskej Bystrici. Počas šiestich festivalových dní sa budú záujemcovia zúčastňovať na hlavnom programe, diskusiách o predstaveniach s publikom či na zaujímavom formáte Artists talk, kde budú mať možnosť stretnúť sa s tvorcami inscenácií.

Počas Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2018 sa už tradične uskutoční aj Septembrový tulipán, dominantné podujatie úspešného celoročného projektu Darujem ti Tulipán, ktorý už 12 rokov vďaka umeleckým aktivitám a vedeniu akademickej sochárky Eleny Károvej integruje slabozraké a nevidiace deti, ale i deti rómske, mentálne postihnuté či v posledných rokoch deti irackých azylantov žijúcich v Nitre.

V piatok 28. septembra spojí na hlavnom dejisku sprievodného programu, na inom námestí, deti z rôznych škôl a miest celodenný výtvarný a hudobný workshop. Vo veľkolepom a prajnom priestore Synagógy vytvoria pod vedením Eleny Károvej návrhy pre grafitti, ktoré potom popoludní zrealizujú na festivalovom námestí. To bude patriť aj ich spoločnej bubnovačke s dlhoročným priateľom tulipánových detí - africkým perkusionistom Thierry Ebamom. „Záver dňa deti strávia na festivalovom divadelnom predstavení a pozvánka projektu Darujem ti tulipán platí aj pre rodičov z Nitry a Iraku na večerný outdoor koncert Blues band Silvie Josifoskej.“ dodáva Elena Kárová.

Ani tento rok nebude chýbať empathy BLACK BOX, ktorý sa už viac ráz predstavil nielen na Divadelnej Nitre a na rôznych miestach v Bratislave, ale nedávno s veľkým úspechom aj na letnom festivale Pohoda. Unikátny interaktívny objekt pre vidiacich o svete nevidiacich aj tentoraz prenesie návštevníka do úplnej tmy, aby zažil, čo znamená pre nevidiaceho pripraviť si čo i len raňajky alebo vychystať sa do mesta.

Všetky aktuálne informácie nájdete na oficiálnej stránke a na facebooku.

Lístky zakúpite v  

-Reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu