Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Andy Warhol pracoval 7 dní v týždni, tvrdí jeho brat

John Warhola na návšteve múzea v Medzilaborciach.
John Warhola na návšteve múzea v Medzilaborciach. (Zdroj: TASR)

MEDZILABORCE - Staršiemu bratovi slávneho výtvarníka Andyho Warhola Johnovi sa páčilo múzeum v Medzilaborciach, ktoré je venované umelcovej tvorbe. John Warhola to dnes povedal novinárom po návšteve múzea.

Warhola je viceprezidentom Nadácie Andyho Warhola pre vizuálne umenie, ktorá financuje niektoré aktivity múzea. Obaja rodičia Andyho Warhola pochádzali z neďalekej obce Miková.

"Som veľmi prekvapený tým, čo tu vidím. Za šesť rokov, čo som tu nebol, toto múzeum značne pokročilo," povedal novinárom John Warhola. Nadácia Andyho Warhola poskytuje múzeu v Medzilaborciach ročne 15.000 až 25.000 dolárov. Peniaze však múzeum nesmie použiť na prevádzku a financuje z nich výtvarné programy pre mládež.

Podľa Johna Warholu bol jeho slávny brat úplne ponorený do maľovania a väčšinu svojho času trávil prácou. "Pracoval sedem dní v týždni," povedal John Warhola. V mladosti bol Andy podľa neho veľmi tichý a pokojný chlapec, rodina dokonca predpokladala, že z neho bude kňaz. "Toto múzeum by sa mu určite páčilo a súhlasil by s tým, čo tu robíme," dodal John Warhola.

Múzeum, ktoré otvorili v roku 1991, vystavuje v súčasnosti približne 160 výtvarných prác Andyho Warhola. Časť z nich však patrí súkromným majiteľom. Múzeum v Medzilaborciach je jedno z dvoch, ktoré je venované osobnosti Andyho Warhola, druhé je v americkom Pittsburghu a vystavuje vyše 12.000 prác.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu