Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislavská Zoya gallery otvorí unikátnu výstavu Andyho Warhola

Slávne Warholove plechovky od Cambpellovej polievky.
Slávne Warholove plechovky od Cambpellovej polievky.

BRATISLAVA - Mužské Torzo z roku 1977 je najvzácnejším exponátom výstavy diel kráľa pop-artu Andyho Warhola, ktorá je do 26. augusta otvorená v bratislavskej Zoya gallery.

Celkovo si návštevníci výstavy diel zo súkromných zbierok môžu pozrieť 94 obrazov slávneho maliara, ktorého korene siahajú na Slovensko. "Najvzácnejšie je práve Torzo, pretože sa Slovensku sú Warholove plátna ťažko získateľné," povedal kurátor výstavy Viktor Jasaň. Podľa neho Warhol vytvoril štyri takéto torzá, pre ktoré mu pózoval model stojaci na hlave. Hodnotu diela však prezradiť odmietol.

Na výstave nechýbajú ani slávne zobrazenia plechovky od Cambpellovej polievky, ktorou kedysi Warhol reklamu povýšil na umenie, či slávne portréty Marilyn Monroe. Vystavili aj portfólio desiatich tlačí, podobne ako desať portrétov Židov 20. storočia, či desať ohrozených druhov zvierat.

Návštevníci výstavy diel jednej z najväčších postáv moderného umenia, ktorý ročne urobil 50 až 100 portrétov, sa môžu pozrieť aj do tváre komunistického vodcu Vladimíra I. Lenina, či speváka Michaela Jacksona. Výstavu dopĺňajú viaceré spomienkové predmety a fotografie, zapožičané z jeho Múzea moderného umenia v Medzilaborciach.

Hoci Andy Warhol, syn slovenských emigrantov z rusínskej dedinky Mikovej, zomrel pred 20. rokmi, jeho dielo púta veľkú pozornosť doteraz. Okrem toho tiež podľa kunsthistorikov stúpa na hodnote. Napríklad v máji jeho obraz s názvom Zelená havária (Zelené horiace auto I) z roku 1963 v newyorskej aukčnej sieni Christie's vydražili za 71,7 milióna dolárov (takmer 1,8 miliardy korún). Stal sa tak dvanástym najdrahším obrazom na svete.

Výstava nekorunovaného kráľa konzumného "masmediálneho" umenia je pre verejnosť v Erdödyho paláci otvorená každú nedeľu a pondelok. Podľa kurátora by sa na ňu koncom leta chcel prísť pozrieť aj Andyho 82-ročný brat John, ktorý žije v USA. Po rokoch by tak mohol uvidieť obraz La Grande Pasion, ktorý predal, keď potreboval peniaze na lekárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu