Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Noci múzeí a galérií už túto sobotu - Príďte si na to posvietiť!

Galérié a múzeá budú 19. mája otvoréné pre návštevníkov až do polnoci.
Galérié a múzeá budú 19. mája otvoréné pre návštevníkov až do polnoci.

Brány 24 bratislavských múzeí a galérií ostanú pre návštevníkov otvorené do hlbokej noci už túto sobotu. Príďte si aj vy posvietiť na bratislavskú Noc múzeí a galérií.

Noc múzeí a galérií sa aj tento rok už po tretí krát uskutoční pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí. Tradíciu podujatia sa bratislavské múzeá a galérie rozhodli založiť na základe inšpirácie podobným podujatím, ktoré prebiehalo vo Viedni, Prahe, či Brne. „Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí sa podobné podujatia konajú od roku 2005 aj v iných európskych múzeách. Noc múzeí a galérií v Bratislave je vždy naplánovaná na najbližšiu sobotu k Medzinárodnému dňu múzeí,“ vysvetľuje koordinátorka projektu Jana Chrappová.

Tak ako každý rok, aj tento krát ponúkajú bratislavské múzeá a galérie návštevníkom možnosť vidieť expozície a výstavy v trochu inom svetle, ako sú bežne zvyknutí. K tradičným prehliadkam depozitárov sa pridajú prechádzky po tajuplných chodbách vo večernom šere, tvorivé dielne, premietania filmov, či iný sprievodný program. Múzeá a galérie si pre návštevníkov pripravili až 60 výstav a podujatí. „Medzi najzaujímavejšie patria napríklad výstavy Atentát – Operácia Anthropoid 1941 – 1942 v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží, alebo dve nové výstavy v Historickom múzeu na Bratislavskom Hrade – Giotto v Bratislave a Albrecht Dürer a jeho doba. Za pozornosť stojí taktiež nová výstava sprístupnená tento rok v novom výstavnom Pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici – Najstaršie dejiny Slovenska. V Slovenskej národnej galérii sú pre záujemcov pripravené výstavy ako David Hockney, Milan Bočkay, či 100 talianskych kresieb 17. storočia. Múzeum mesta Bratislavy pozýva na novú výstavu Doba noblesy, ktorá prezentuje bývanie a životný štýl v období 20. – 30. rokov v Bratislave. Galéria mesta Bratislavy bude lákať svojich priaznivcov nejednou zaujímavou výstavou, spomeňme aspoň výstavu s už zaujímavým názvom – Pápež fajčil trávu. Práve v deň podujatia bude otvorená výstava v Múzeu školstva a pedagogiky pod názvom Speváci v školských laviciach. Za pestrým programom však nezaostávajú ani ostatné múzeá a galérie,“ dodáva Jana Chrappová.

O tom, že Noc múzeí a galérií v Bratislave stúpa na popularite, svedčia aj samotné čísla návštevnosti podujatia. Kým v roku 2005 navštívilo podujatie vyše 5 tisíc návštevníkov, minulý rok zaznamenali organizátori už 16 300 vstupov do múzeí a galérií. Za úspechom podujatia stojí jednoznačne jeho zaujímavý program. Veď kto by sa nechcel odviezť z hlavnej stanice až do Areálu starého rušňového depa Bratislava Východ starým historickým vozňom, nahliadnuť do depozitára Prírodovedeckého múzea, či prejsť sa po chodbách a priestoroch múzeí a galérií, ktoré nebývajú bežne návštevníkom prístupné? To všetko ponúka práve bratislavská Noc múzeí a galérií 2007. Príďte si na to všetko poriadne posvietiť už túto sobotu 19. mája.



Všetky informácie o podujatí nájdete na stránke nocmuzeiagalerii.sk >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu