Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrel akademický maliar Juraj Kresila

Akademický maliar Juraj Kresila zomrel včera náhle vo veku 74 rokov
Akademický maliar Juraj Kresila zomrel včera náhle vo veku 74 rokov

PREŠOV - V Prešove vo štvrtok náhle zomrel akademický maliar Juraj Kresila, ktorý by sa bol dožil 13. apríla 75. narodenín. V jeho tvorbe prevládal záujem o krajinomaľbu, venoval sa tiež komornej maľbe, figurálnej tvorbe, portrétu, knižnej grafike, ilustráciám a kresbám.

Vo svojich krajinkách s istou dávkou nostalgie zachytil atmosféru, náladu a rytmus krajiny. Narodil sa v Michajlove a tento najvýchodnejší cíp Slovenska - krajinu pod Vihorlatom a Karpatský región aj najradšej maľoval. Posledná rozlúčka s Jurajom Kresilom bude v pondelok 26. marca o 10:30 v dome smútku v Prešove.

Juraj Kresila začal študovať výtvarné umenie v roku 1951 na Štátnej umelecko-priemyselnej škole Dr. Z. Nejedlého v Zlíne. V ďalšom roku pokračoval na UMPRUM v Uherskom Hradišti. Vysokoškolské štúdium absolvoval na VŠVU v Bratislave u profesorov Dezidera Millyho a Jána Želibského na oddelení krajinárstva a figurálnej maľby.

Po príchode do Prešova pôsobil na Pedagogickej fakulte UPJŠ ako odborný asistent. V rokoch 1980 - 1991 prednášal na VŠVU v Bratislave. Bol výnimočne aktívny, do posledného dňa svojho života sa zúčastňoval na rozvoji výtvarného umenia v Prešove. Viedol medzinárodné sympóziá predovšetkým s ukrajinskými umelcami v prešovskej Galérii Átrium. Vystavoval doma aj v zahraničí. Jeho samostatné aj kolektívne výstavy mohli vidieť diváci v Prešove, Medzilaborciach, Bratislave, Košiciach, Brne, Miškolci, Užhorode, Le Curnevue vo Francúzsku a ďalších mestách. V roku 2004 získal Cena predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Iba pred rokom maľoval tváre starých ľudí v Domove sociálnych služieb v Novej Sedlici v okrese Snina.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu