Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európske hudobné festivaly na dosah

Paolo Ruggiero v opere Nabucco Zobraziť galériu (5)
Paolo Ruggiero v opere Nabucco

BRATISLAVA – Bratislavská Reduta sa vo štvrtok 22. marca 2007 na pár hodín premení na kultúrne veľvyslanectvo Burgenlandu. Uskutoční sa tu galavečer pod názvom Burgenland – krajina festivalov, ktorý slovenskej verejnosti predstaví významné výročia popredných európskych hudobných festivalov, konajúcich sa každoročne v tejto najmladšej rakúskej spolkovej krajine.

Okrem zaujímavostí a lákadiel 10. ročníka Operných slávností St. Margarethen (Opernfestspiele St. Margarethen) a 50. ročníka Operetných slávností na Neziderskom jazere v Mörbischi (Seefestspiele Mörbisch) priblíži i kultúrnu spoluprácu cezhraničných regiónov Burgenland a Bratislavského samosprávneho kraja.

Účasť na galavečere potvrdilo množstvo osobností slovenského a rakúskeho kultúrneho i verejného života. Nebudú chýbať napríklad Monika Flašíková-Beňová, herečka Zita Furková či svetoznáma slovenská operná speváčka Ľubica Vargicová. Burgeland budú reprezentovať predseda krajinskej vlády Hans Niessl a intendanti hudobných festivalov Prof. Harald Serafin (Seefestpiele Mörbisch) a Wolfgang Werner (Opernfestspiele St. Margarethen). O umelecký zážitok sa postarajú známi operní speváci: Margareta Klobučar, Gabriella Morigi, Igor Morosow a Sebastian Reinthaller, ktorí predvedú hudobné ukážky z lákadiel tohtoročných festivalov, opery Nabucco od Giussepe Verdiho a operety Viedenská krv Johanna Straussa. Večerom bude sprevádzať Adela Banášová.

Operné slávnosti St. Margarethen predstavujú najväčšiu open air udalosť v oblasti klasickej hudby a opery v Európe. Každoročne sa konajú v unikátnom Rímskom kameňolome, ktorý je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jubilejný 10. ročník existencie oslávi festival v dňoch od 11. júla do 26 augusta 2007. Na oslavu úspešnej dekády ohlásil intendant festivalu Wolfgang Werner doposiaľ najnákladnejšiu opernú produkciu v histórii slávností – uvedenie Verdiho Nabucca, ktorým začínal festival pred 10 rokmi. Hviezdou slávností bude operná diva Montserrat Caballé, ktorá vystúpi 1. júla 2007 so sólovým koncertom.

Európske hudobné festivaly na
Zobraziť galériu (5)


Operetné slávnosti na Neziderskom jazere v Mörbischi, ktoré každoročne navštívi 220 000 návštevníkov, predstavujú a pestujú operetu v jej pôvodnej forme. Jubilejný 50. ročník sa uskutoční od 12. júla do 26. augusta 2007 a ponesie sa v znamení operety Viedenská krv od Johanna Straussa. Intendantovi festivalu Prof.Haraldovi Serafinovi sa pre réžiu inscenácie podarilo získať držiteľa Oscara Maximiliana Schella. Zážitok z predstavenia umocní aj baletný súbor z Bratislavy, ktorý pod dozorom baletnej manažérky Melánie Kušnírovej patrí k dlhoročným partnerom slávností.

Prezentácia obidvoch festivalov a regiónu Burgenland na Slovensku sa uskutočňuje s finančnou podporou EÚ v rámci nového cezhraničného projektu turizmu „nachbarkulturnachbar“. Partnermi projektu sú popri spomínaných hudobných festivaloch Burgenland Tourismus a Chorvátske kultúrne a dokumentačné centrum. Cieľom projektu je nielen úspešne predstaviť Burgenland ako jedinečný kultúrny región pred bránami Bratislavy, ale aj niekoľkoročnú cezhraničnú spoluprácu v oblasti cestovného ruchu a kultúrnej výmeny medzi spolkovou krajinou Burgenland a Slovenskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu