Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

O knihy našich politikov sa ľudia netrhajú

Myslím národne, cítim sociálne od úradujúcej hlavy štátu Ivana Gašparoviča ponúkajú so 40-percentnou zľavou.
Myslím národne, cítim sociálne od úradujúcej hlavy štátu Ivana Gašparoviča ponúkajú so 40-percentnou zľavou.

BRATISLAVA - Hoci slovenský prezident patrí medzi mediálne najsledovanejšie osobnosti, o jeho knižky sa čitatelia "netrhajú". To platí aj pre bývalú hlavu štátu.

Kým publikácie literárne plodného exprezidenta Rudolfa Schustera sťahujú z regálov, titul Myslím národne, cítim sociálne od úradujúcej hlavy štátu Ivana Gašparoviča vydavateľstvo ponúka so 40-percentnou zľavou.

Podľa Vladimíra Babečku z kníhkupectva Panta Rhei je záujem čitateľov o knihy štátnikov slabý. "Bežného človeka to až tak neoslovilo," povedal ČTK manažér kníhkupectva, ktoré má pobočky vo viacerých slovenských mestách. "Nepredávajú sa v takých množstvách ako romány," potvrdila jeho slová vedúca kníhkupectva Svet knihy Jana Vlašičová.

Knižiek Gašparoviča a Schustera, ktorý má na konte asi 20 titulov, sa predal len malý počet. Záujem o Schustera vraj klesá aj preto, že už "nemieša karty" vo vysokej politike. Podľa Babečku sa totiž predá viac knižiek politikov v čase, keď je okolo nich väčší rozruch.

Inak publikácie prezidentov zaujmú len úzky okruh ľudí, kupujú si ich väčšinou čitatelia, ktorí sa zaujímajú o politiku a občas aj študenti. Predaju Gašparovičovej knihy pomohla aj prezidentská kancelária, ktorá vraj kúpila asi tisíc kusov.

Ľudia podľa predavačov vedia, že ide skôr o propagáciu politika, ako čítavú literatúru. Možno i preto nejaký vtipný zákazník v jednej bratislavskej predajni preniesol Gašparovičov ostatný literárny počin z regálu politickej medzi vedecko-fantastickú literatúru.

Hlavy štátu by si možno mohli získať viac čitateľov, keby poodhalili zákulisie prezidentského paláca, čo sa zatiaľ nestalo. Schuster už napísal knihy rôznych žánrov od detektívok, cez biografie, rozhlasové hry po cestopisy, Gašparovič vydal len úvahy. Spomienkam sa však venuje ich predchodca Michal Kováč, ktorý ich chce vydať tento rok. Prezident, ktorý sa v minulosti dostal do sporu s vtedajšou vládou Vladimíra Mečiara, vraj na mnohé veci zmenil názor.

Ak chcú slovenské hlavy štátu uspieť na literárnom nebi, mohli by si vraj vziať príklad z exprezidenta spojených štátov Ronalda Reagana. Jeho život jedného Američana je totiž vypredaný. Čitateľov si svetoznámy štátnik podľa kníhkupcov získal aj tým, že si v nej bral na mušku konkrétne udalosti a nepopisoval len svoje úvahy. Okrem toho sa dobre číta, údajne bol vtipný človek.

Slovenskí prezidenti môžu závidieť aj dvom bývalým členom vládnucej garnitúry s výnimkou expremiéra Mikuláša Dzurindu, ktorý si nezískal veľa čitateľov s titulom Kde je vôľa, tam je cesta. Dobre sa vraj predávala knižka Žijem v takej krajine predsedu Strany maďarskej koalície Bélu Bugára. Podľa Babečku z Panta Rhei sa jej predalo niekoľko tisíc kusov. Knižku exministra vnútra Vladimíra Palka Boj o moc si údajne kupovali aj "mafiáni".

Ak sa prezidenti nepoučia, môže sa im stať, že ich "spisy" skončia v predajni lacných kníh. Tam ich už "čakajú" úvahy českého expremiéra Miloša Zemana o vzostupe a páde českej sociálnej demokracie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu