Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ak sa nebojíte mimozemšťanov, príďte sa pozrieť!

Zobraziť galériu (3)

Mimozemšťan Bubli letí obrovským a nekonečným vesmírom a hľadá planétu, na ktorej by pristál, aby splnil svoje špeciálne poslanie. Na planéte Zem sa v jednej nemenovanej krajine pripravuje kandidát na prezidentskú kampaň.

Pobehuje sekretárka, pripravená je umelkyňa - učiteľka hymny, asistent chystá prezidentskú reč. Mimozemšťan Bubli sa rozhodne pristáť práve sem. Zvolí si pre pristátie Zem. Asistentovi, ktorý ho náhodne objaví, hneď napadne, že by túto špeciálnu príležitosť mohol využiť vo svoj prospech a v prospech svojho budúceho prezidenta. Nastáva však problém, lebo Bublimu nik nerozumie a nedá sa ho presvedčiť na spoluprácu. Skúša to liečiteľ aj lekár. Podarí sa niekomu nájsť spôsob, ako sa s Bublim naučiť rozprávať? Ako objaviť spoločnú reč, kanál porozumenia medzi nami a mimozemskou civilizáciou? Podarí sa nám porozumieť, prečo sem Bubli prišiel a aké má poslanie? 

Benátska tradícia masiek zavítala aj na Slovensko. Taliansky režisér Matteo Destro režíroval na Slovensku predstavenie s maskami. Predstavenie „Eee...Earthlinks?“ alebo „Haló mimozemšťan?“ vzniklo ako priamy dôsledok workshopu, ktorého sa v talianskej Padove zúčastnila slovenská herečka Sisa Michalidesová. Lektorom bol taliansky režisér a výrobca masiek, Matteo Destro, ktorý je absolútnou svetovou špičkou a pokračovateľom tejto, pôvodne benátskej, tradície. Sise sa podaril husársky kúsok. Presvedčila Mattea, aby na Slovensku režijne spracoval scenár Petra Pavlaca a vyrobil originálne masky. „Matteo je veľké dieťa,“ vraví Sisa a pokračuje: „Je to úžasný človek a poet pohybu. Každá minúta práce s ním je obrovským zážitkom a prínosom pre herca. Hra v maske má veľmi málo spoločného s tradičným herectvom. Gestá sú úplne iné. Človek dostáva novú tvár, tvár bez mimiky, a zároveň úplne iné proporcie tela. Dlho trvalo, kým sme sa naučili vôbec v maskách dýchať.“

Predstavenie „Haló mimozemšťan?“ je príliš múdre, aby bolo len pre deti, a príliš hravé, aby bolo len pre dospelých. Je plné farieb, smiechu, radosti a šarmu. Všetko sa deje v priamom prenose. Nemá podporu nahratých ruchov ani playbackov. Herci stvárňujú viaceré postavy, menia hlasy a gestá. Divák po chvíli stratí dôvod určovať, kto je kto. Radšej navštívi detskú izbu Mattea Destra, požičia si jeho hračky, ktoré sú trocha iné ako tie, čo sú dostať u nás. Sú zázračné, lebo v Matteových rukách ožívajú.

Masky oživia herci divadla Úsmev - Mária Landlová, Alena Michalidesová, Sisa Michalidesová a Samuel Hošek.

Predstavenie má stálu scénu v divadle Elledanse. Najbližšie predstavenie bude 4. mája 2014 o 17.00.

Predstavenie vzniklo s podporou Ministerstva kultúry, Literárneho fondu a Talianského inštitútu.

Viac informácií na www.divadlousmev.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu