Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Milan Lasica píše Listy Emilovi

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: PR)

Štúdio L+S uvedie v sobotu 26. apríla 2014 premiéru autorskej hry Milana Lasicu Listy Emilovi. V komédii, ktorá vznikla na základe fejtónov v časopise .týždeň, neskôr vydaných aj knižne, si okrem Milana Lasicu zahrá hneď niekoľko predstaviteľov mladšej hereckej generácie. Dominika Kavaschová, Kamil Mikulčík, Lujza Schrameková, Zuzana Šebová a Barbora Švidraňová.

Lasicov humor je jedinečný a neopakovateľný a listy Emilovi sú skvelé dialógy s tušeným partnerom. V starobinci zakladá Emil voiceband, ktorý svojím repertoárom dokumentuje Emilove spomienky od budovateľských piesní až po súčasné šlágre a zároveň predstavuje rozmanitú galériu postavičiek seniorov.

,,Aj keď je o človeka na staré kolená dobre postarané, aj keď ho v starobinci nakŕmia, poučia, zabavia a v prípade potreby urologicky vyšetria, stále je dobré, mať svojho Emila, aby bolo komu o všetkých týchto radostiach jesene života písať. A aby sa týmto prostredníctvom svedectvo múdrosti zrelého veku dostalo von, do sveta tých, čo sa, zmietaní politickými búrkami a zaujatí splácaním hypoték, nedostanú k pokojnej úvahe o hlbšom zmysle bytia,” píše o hre Listy Emilovi filozof Miroslav Marcelli.

Listy Emilovi ako scénické dielo posúvajú Lasicovu výpoveď na javisko, kam vlastne smerovali od začiatku. Režisérsky sa predstavenia ujal Juraj Nvota, ktorý pri tejto hre spolupracoval so svojim synom Jakubom Nvotom,  autorom konceptu a dramaturgie.  Hudobnú časť predstavenia mal na starosti Kamil Mikulčík, známy aj ako člen kapely Fragile.

Riaditeľ  Štúdia L+S Milan Lasica, ktorý sa zo spolupráce s novými tvárami v tomto divadle teší, si zahrá hlavnú úlohu ,,pisateľa“ Mira, glosujúceho svojmu priateľovi Emilovi situácie časov minulých, ale aj atmosféru v starobinci. A Lasica špeciálne k tomuto predstaveniu napísal niekoľko textov k novým pesničkám.

O listoch Emilovi

Po dva roky, spočiatku nenápadne, potmehúdsky, ale potom už s čoraz väčšou odozvou, začali sa zjavovať Listy Emilovi pravidelne na stránkach .týždeň. Dôchodca Miro písal svojmu priateľovi dôchodcovi Emilovi. To čo sa spočiatku javilo ako veselé rozprávanie o smutnom živote, prinieslo nakoniec oveľa hlbšiu výpoveď o dobe a spoločnosti v minulom storočí a predovšetkým dnes. Kde kto so záujmom pátral a spájal si postavu pisateľa listov a adresáta s ich autorom, alebo niekým iným konkrétnym, ale Milanovi Lasicovi sa podarilo vytvoriť dva celkom svojbytné charaktery s nie úplne čistým morálnym štítom, ale o to s väčším inštinktom prežiť. Listy sa dočkali následne knižného vydania vo vydavateľstve Forza Music v roku 2012 a vzápätí sa zjavila aj audio knihy, ktoré načítal sám autor Listov Emilovi Milan Lasica.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu