Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Rembrandt, Rubens a Breughel sú v Bratislave

Obraz Abrahama Janssensa nazvaný Klaňanie troch kráľov Zobraziť galériu (3)
Obraz Abrahama Janssensa nazvaný Klaňanie troch kráľov

BRATISLAVA - Rembrandta, Rubensa či Breughela je možné od piatku vidieť v Slovenskej národnej galérii (SNG) a Galérii mesta Bratislava (GMB). Začína sa tu výstava nizozemských, flámskych a holandských obrazov 15. až 17. storočia pod názvom Bludní Holanďania - Majstrovské diela nizozemského umenia na Slovensku.

Výstava sa uskutočňuje pri príležitosti štvorstého výročia narodenia Rembrandta van Rijna. Ako na tlačovej besede informovala generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová, vernisáž je dnes o 17:00 a výstava potrvá do 18. marca 2007.

Ako povedal kurátor výstavy SNG Ivan Rusina, diela v národnej galérii sú zapožičané zo zbierok hradov a kaštieľov zo Slovenska, ďalej z Čiech a Moravy, ale aj priamo z Amsterdamu. Ťažiskom výstavy SNG je maľba, je však možné vidieť aj grafické ukážky a dobové úžitkové diela. Výstava je členená typologicky, informoval Rusina. Jednotlivé časti sa venujú historickej maľbe, portrétu, zátišiu, alegórii a žánrovému maliarstvu. Samostatne sú vyčlenené Rembrandtov, Rubensov a Breughelov okruh.

Zastúpenie majú umelci ako napríklad Caspar Netscher, Anthony van Dyck či David Teniers, ako aj mnohí ďalší antverpskí, leydenskí, bruselskí alebo amsterdamskí majstri. Na výstave v SNG je spolu asi 150 malieb a 120 grafických listov. V GMB výstava pokračuje ukážkami nizozemského manierizmu, informoval kurátor výstavy GMB Martin Čičo. V tejto galérii je možné vidieť najmä grafické listy autorov ako napríklad Hendrick Goltzi, Aegidio Saedeler, či Johan Stradan. Popri asi 100 grafických dielach sa tu tiež vystavuje aj niekoľko malieb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu