Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zomrel svetoznámy nemecký dirigent a pianista Wolfgang Sawallisch (†89)

Wolfgang Sawallisch
Wolfgang Sawallisch (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Vo veku 89 rokov zomrel velikán nemeckej hudobnej scény, dirigent a pianista Wolfgang Sawallisch. O piatkovom úmrtí renomovaného umelca, ktorého smrť zastihla v hornobavorskom Grassau, informovali s oneskorením nemecké médiá.

Rodák z Mníchova, ktorý zaujal na medzinárodnej scéne už ako 30-ročný, keď po prvý raz dirigoval Berlínskych filharmonikov, mal za sebou hviezdnu kariéru, počas ktorej pôsobil najskôr v Augsburgu, neskôr v Salzburgu, Aachene a od roku 1971 po desaťročia ako šéf Bavorskej štátnej opery vo svojom rodisku, neskôr aj v americkej Filadelfii.

Muž, ktorý sa tešil renomé aj ako komorný hudobník, pianista, sa preslávil hlavne interpretáciou rôznych piesňových cyklov po boku slávnych sólistov ako Thomas Hampson, alebo Dietrich Fischer-Dieskau, Elisabeth Schwarzkopfová či Margaret Priceová.

Sawallischovými silnými repertoárovými dielami boli napríklad symfónie Antona Brucknera alebo opusy Richarda Straussa.

Umelec nahral aj komplet deviatich symfónií Ludwiga van Beethovena s amsterdamským orchestrom Concertgebouw, Brahmsove symfónie s London Philharmonic Orchestra i Viedenskými symfonikmi, či Requiem a Stabat Mater Antonína Dvořáka s Českou filharmóniou.

Sawallischove vážne zdravotné problémy, s ktorými sa pasoval v ústraní v Grassau pri Chiemskom jazere, poznamenali aj jeho posledný koncert v Bad Kissingene 24. júna 2005, na ktorom odzneli diela Z. Kodálya, J.Haydna a J.Brahmsa.

Jeden z popredných nemeckých dirigentov uplynulých desaťročí bol laureátom početných prestížnych ocenení a vyznamenaní, vrátane Veľkého Spolkového kríža za zásluhy (1989), Ceny Roberta Schumanna (1994), či Veľkého strieborného radu za zásluhy o Rakúsku republiku (1996). Sawalisch bol aj nositeľom francúzskeho Radu umení a literatúry (1996), Veľkého kríža za zásluhy Talianskej republiky (1996), francúzskeho Radu Čestnej légie a japonského Radu vychádzajúceho slnka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu