Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Affleckov triller Argo žnie úspechy: Získal cenu BAFTA pre najlepší film

Ben Affleck s cenou za najlepší film
Ben Affleck s cenou za najlepší film

BRATISLAVA - Cenu Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) pre najlepší film získal historický triler Argo. Snímka, ktorá mala pred dnešným slávnostným galavečerom v Royal Opera House londýnskej Covent Garden v hre sedem nominácií, napokon získala tri trofeje.

Okrem hlavnej kategórie ju totiž ocenili aj za strih Williama Goldenberga a réžiu Bena Afflecka. Štyridsaťročný herec, režisér, scenárista a producent už za réžiu historického trileru získal cenu DGA Asociácie amerických režisérov (Directors Guild of America - DGA), Zlatý glóbus alebo Critics' Choice Movie Award, no nedostal sa medzi päticu tvorcov nominovaných na Oscara.

Najviac cien - štyri, však získal muzikál Bedári, ktorý členovia a členky britskej filmovej akadémie ocenili za zvuk (Simon Hayes, Andy Nelson, Mark Paterson, Jonathan Allen, Lee Walpole, John Warhurst), masky (Lisa Westcott), výpravu (Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson) a podľa očakávania tiež v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, kde triumfovala Anne Hathaway. Po dve ceny získali filmy Skyfall, Divoký Django, Pí a jeho život a Láska.

Zoznamu kandidátov na ceny BAFTA kraľovala životopisná historická snímka Lincoln v réžii Stevena Spielberga s desiatimi nomináciami. Jedinú trofej však pre ňu získal Daniel Day-Lewis za stvárnenie titulnej role.

V kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe ocenili 85-ročnú Francúzku Emmanuelle Riva, ktorá stvárnila umierajúcu ženu po mŕtvici v dráme Láska. Práve snímka o láske na sklonku života v réžii Michaela Hanekeho získala aj cenu pre najlepší film v inom ako anglickom jazyku.

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podľa britských akademikov v minulom roku predviedol Christoph Waltz ako lovec odmien Dr. King Schultz v dobrodružnej westernovej dráme Divoký Django Quentina Tarantina. Legendárny americký filmár z Londýna tiež neodišiel naprázdno, pretože vďaka Djangovi triumfoval v kategórii Pôvodný scenár. Cenu BAFTA za adaptovaný scenár si vyslúžil David O. Russell vďaka dramédii Terapia láskou.

Za najlepší britský film vyhlásili bondovku Skyfall, ktorá získala aj cenu za hudbu Thomasa Newmana. Rovnako dve ceny si vyslúžila i dobrodružná dráma Pí a jeho život, ktorú ocenili za kameru (Claudio Miranda) a špeciálne vizuálne efekty (Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer).

V kategórii animovaných filmov zvíťazila Neskrotná a najlepším dokumentárnym filmom sa stalo Pátranie po Sugar Manovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu