Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Karl Prantl - rodina a priatelia/Bahram Hajou - Dialóg

Trvanie výstavy: 19. 1. - 17.3. 2013 Zobraziť galériu (10)
Trvanie výstavy: 19. 1. - 17.3. 2013 (Zdroj: DANUBIANA Meulensteen Art Museum)

Výstava Karl Prantl – Rodina a priatelia, je poctou významnému rakúskemu sochárovi, zároveň je však venovaná stému výročiu narodenia významného slovenského sochára Rudolfa Uhra a stému výročiu narodenia českého maliara Václava Boštíka.

 

Výnimočná postava európskeho sochárstva Karl Prantl /1923-2010 Pöttsching, Rakúsko/ ukončil v roku 1952  štúdium maliarstva na Viedenskej akadémii /A. P. Gütersloh/. Už počas štúdia sa začal venovať sochárstvu. Jeho mimoriadnym prínosom  bolo nové definovanie vzťahu sochy a prírody na základe slobodného myslenia a prekonávania vonkajších tlakov a obmedzení. Na tomto princípe uviedol do života myšlienku tvorby sôch vo voľnej prírode. Od roku 1959 organizoval  v kameňolome v St. Margarethen medzinárodné sochárske sympóziá v prírodnom prostredí. Tento počin vyvolal reakciu zakladania sympózií po celom svete /Nemecko, USA, Nórsko, Izrael, Japonsko, India, ČSR/, navyše sa rozšírili aj na ďalšie oblasti, maľbu a grafiku. Na väčšine z nich sa ako sochár zúčastňoval. Patrilo k nim aj sympózium vo Vyšných Ružbachoch, ktoré K. Prantl roku 1965 spluzakladal.

Pre našich umelcov i pre ďalších sochárov z bývalého Ost-bloku  to bola vtedy jedinečná príležitosť dostať sa do sveta a konfrontovať svoju tvorbu v medzinárodnom kontexte. K umelcom najmä zo susedných krajín mal veľmi blízko a s mnohými nadviazal úzke a dlhoročné priateľstvá. Preto je táto výstava nielen poctou jeho tvorbe, ale aj poctou jeho službe umeniu prekračujúcemu akékoľvek bariéry. Karl Prantl pracoval takmer výlučne s kameňom, najmä s travertínom vápencom, pieskovcom, žulou, mramorom či labradoritom. Jeho umelecká koncepcia, spôsob opracovania, odkrývajú život kameňa v jeho prapodstate. Opracovaním  povrchu docieľuje mimoriadnu koncentráciu energie a magické vyžarovanie.  Mnohé diela pomenoval ako “meditačné kamene”, čím vyjadril podstatu svojho zámeru. Stredobodom výstavy v Danubiane je súbor 14 kamenných platní „Krížová cesta“. Je to jedna z jeho ústredných tém, ktorou sa  zaoberal od roku 1967 a ktorú koncipoval netradične ako dlažbu. Je výnimočná svetlou farebnosťou amazonitu a plastickými vypuklinami na častiach povrchu. Výstavu dotvárajú  interiérové „meditačné kamene“ a jemné lineárne kresby.

Na výstave sú zastúpené maliarky Uta Peyrer-Prantl s dcérou Katharinou, ktoré iniciovali prizvať na výstavu Prantlových najbližších priateľov V. Boštíka, T. Huszára, M. Chlupáča,  A. Klimu, T. Klimovú, E. Kmentovú, V. Kraicovú, A. Rudavského, J. Seiferta, B. von Sartory, Z. Sekala, A. Šimotovú, M. Uhra, R. Uhra a O. Zoubka.

Bahram Hajou – Dialóg

Bahram Hajou /1952/ je umelec kurdského pôvodu naturalizovaný v Nemecku. Jeho cesta do Münsteru, kde žije, bola zložitá. V pohnutých sedemdesiatych rokoch študoval v Bagdade na Fine Arts Academy. Odtiaľ putoval cez Prahu najprv do Východného Berlína, odtiaľ cez Západný Berlín do Münsteru. Tu začal v roku 1976 študovať archeológiu a následne výtvarné umenie. V roku 1987 ukončil štúdium maľby na münsterskej pobočke Akadémie v Düsseldorfe. Bahram Hajou sa maľbe venuje posledných dvadsať rokov. Takmer výlučnou témou jeho obrazov je figúra, cez ktorú sprostredkúva podstatu drámy ľudského života. Jeho pohľad bol pôvodne zameraný na oblasť subkultúry i na ľudí sociálne vyčlenených na okraj spoločnosti, ale postupne  sa presúval do oblasti ľudskej intimity. Po výtvarnej stránke dokázal vstrebať podnety nového kultúrneho prostredia. Jeho maľba reaguje najmä na silnú expresívnu líniu európskej moderny a postmoderny ktorú spája s vlastnou etnickou kultúrnou predispozíciou a tradíciami. Bahramove obrazy zaujmú už na prvý pohľad nesmierne presvedčivou silou výrazu a vnútorným nasadením. Jeho maľba je pritom takmer asketická a jednoduchá po tematickej i formálnej stránke. Kompozície sú prehľadné, s jednou či dvomi figúrami, na ktorých dominujú výrazné oči. Po maliarskej stránke stavia na monochrómnosti, ktorá je občas oživená farebným akcentom. Výstava má názov „Dialóg“, ale obrazy hovoria skôr o odcudzení a o ťažkostiach pri jeho nadväzovaní. Maliarove skúsenosti dokladajú, že bohatý vnútorný citový svet a túžbu po porozumení možno vyjadriť aj nekomplikovanou formou. Tvorba Bahrama Hajou je významným príkladom prelínania rôznych kultúrnych, etnických, spoločenských i názorových odlišností do nových kontextov multikulturálnej symbiózy.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu