Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Herecký koncert Martina Hubu KONTRABAS ukončil po 24 rokoch v Štúdiu L+S neutíchajúci potlesk

Herecký koncert Martina Hubu KONTRABAS Zobraziť galériu (3)
Herecký koncert Martina Hubu KONTRABAS (Zdroj: L+S)

Neuveriteľných 24 rokov bola na repertoári monodráma Patricka Süskinda KONTRABAS, v ktorej exceloval skvelý Martin Huba. Hru o priemernom kontrabasistovi v štátnom orchestri, plnú humoru, nadsázky a irónie, odohral Martin Huba celkom 167 krát, v rátane zájazdov mimo Bratislavy. Derniéra si jednak za utorkový výkon charizmatického herca, ako aj za celý úspešný „život“ inscenácie, vyslúžila neutíchajúci potlesk. Symbolicky práve na poslednom predstavení doslúžil slák, jedna z mála rekvizít tohto pozoruhodného kusu.

 

Kontrabas nepredáme, rekvizity odložíme; život ukáže, či nebude tretia derniéra,“ optimisticky ukončil ďakovanie, bezprostredne po predstavení, výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič. Inscenácia mala svoju prvú derniéru už pred dvoma rokmi, no pre veľký záujem divákov sa vrátila do „hry“, späť na repertoár.

V súčasnosti existuje ešte jedna, nateraz posledná šanca vidieť túto mimoriadnu inscenáciu režisérskej dvojice Martin Porubjak a Martin Huba. V piatok 25. januára 2013 ju divadlo uvedie v Banskej Štiavnici. Hosťovanie sa totiž dohodlo ešte dávno pred tým, ako sa rozhodlo o derniére hry. 

Monológ kontrabasistu vytvára za hodinu a dvadsať minút zaujímavý oblúk, ktorý dokáže zaujať aj tých divákov, ktorí o kontrabase, orchestri či vážnej hudbe nevedia vôbec nič. V prvom rade ide o postoj človeka, ktorý zápasí s vlastnou priemernosťou. Tak veľmi by chcel, tak veľmi by túžil patriť medzi tých veľkých skladateľov, dirigentov, huslistov alebo klaviristov. To sú tí „chlapci“, čo to vedia. „Ale ja na to nemám,“ zlomene priznáva, a predsa so šarmom, sympatický hráč orchestra. Kontrabastista, ktorý už dávno ani necvičí, skúša pyšne presvedčiť samého seba, aký je to úžasný, nezastupiteľný hudobný nástroj, na ktorom sa dajú tóny doslova „vyštekliť“. No v zápätí je kontrabas pre neho monštrum, s ktorým je náročné žiť tak v jednom byte, ako aj v orchestrálnej jame. Taký klavír podľa neho je, stojí, no kontrabas len tak postáva, zavadzia, neustále pripomína svoju nedôležitosť, neschopnosť zaujať ani obecenstvo, ani dirigenta a už vôbec nie krásnu mladú sopranistku. 

Martin Huba je na javisku sám, len so svojím kontrabasistom, ktorý sa presvedčivo mení na jeho alter ego. Veľké gestá, ľahký pohyb, láska a v zápätí odcudzenie, nechuť, sklamanie. Obecenstvo k nemu vysiela svoje sympatie, porozumenie a veľký obdiv. Táto jedinečná výmena vytvára atmosféru, ktorá taktiež prispieva k výnimočnosti inscenácie.  

Inscenácia Kontrabas mala v Štúdiu L+S premiéru 20. novembra 1988.   

                             

Jubilejnú tridsiatu sezónu podporujú:

Generálny reklamný partner: Mediworx software solutions

Hlavní reklamní partneri: Tempest, GEO-KOD, Forza Music, Forza CZ

Reklamní partneri: Komerční banka, Barzzuz, Europapier Slovakia, hotel Tatra, Teddeum, Produkčný dom Forza

Mediálni partneri: Rádio Europa 2, denník Pravda, týždenníky Slovenka a .týždeň, mesačníky Golf Revue, Kam do mesta a Focus, internetové portály zoznam.sk a kedykam.sk, tlačová agentúra SITA a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu