Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na dosky Divadla elledanse sa dostáva sci-fi rozprávka

Prázdniny v ríši rozprávok Zobraziť galériu (4)
Prázdniny v ríši rozprávok (Zdroj: elledanse)

BRATISLAVA - Zabrániť zlej kráľovnej, aby premenila rozprávkové bytosti na televízne celebrity a zachrániť svet rozprávok. To je poslanie Alice, malého dievčaťa z budúcnosti, ktoré zohrá hlavnú úlohu v novom rozprávkovom predstavení Divadla elledanse Prázdniny v ríši rozprávok.

Fantastické sci-fi predstavenie pre deti od 5 do 12 rokov a ich súrodencov aj rodičov sa v premiére dostáva na dosky 2. decembra 2012 o 18 hod. Jeho ambíciou je rozosmiať a poučiť detského diváka.

Rozprávková hra režisérky Veroniky Pavelkovej vznikla na motívy diela ruského historika a spisovateľa sci-fi Kira Bulyčova.

„Sledujeme pôvodné rozprávkové postavičky v nových okolnostiach nanúteného televízneho sveta a s vlastným názorom na svoj osud, ktorý nemusí byť rovnaký, ako je zapísaný v notoricky známych rozprávkach. Náš príbeh v sebe nesie posolstvo o pravde a viere v skutočné hodnoty, o odvahe bojovať za správnu vec a o tom, s akými nezmyselnými paradoxami sa stretávame v dnešnom svete, kde televízia vytvára realitu,“ povedala Pavelková.

Do sveta fantázie zavedie Divadlo elledanse detského diváka príbehom 11-ročnej Alice, ktorej voľnou inšpiráciou sa pre stala kultová Alica v krajine zázrakov. Rozprávka sa odohráva v neďalekej budúcnosti.

Alica má pred sebou ďalší prázdninový deň. Jej rodičia sú na služobnej ceste v slnečnej sústave, Pán Modlivka ju učí marťančinu. Bežný deň však naruší správa, že zlá kráľovná chce vytvoriť najúspešnejší televízny kanál vo vesmíre a zapojiť doňho všetky rozprávkové bytosti. Chce zničiť ich príbehy, a tak spáli všetky knihy. Alica pozná najviac rozprávok spomedzi všetkých pozemských detí, a preto iba ona dokáže zachrániť rozprávkový svet. Čaká ju deň na úteku pred spojencami zlej kráľovnej aj hľadanie pomoci v dobách ľadových, kde žili rozprávkové bytosti spolu s ľuďmi. Musí nájsť čarodejníka, utiecť pred drakom, nespadnúť z lietajúceho koberca a nenechať sa utopiť džinom. Jej spojencami budú Pán Modlivka, čarodejník Matematix, Rytier, Šeherezáda, Sindibád aj Trpaslík.

„Žáner rozprávky sa obvykle v produkcii divadla nevyskytuje. Potrebu vytvorenia takéhoto titulu priniesol záujem zo strany verejnosti aj tanečnej školy, fungujúcej v elledanse. Priestor divadla je veľmi vďačný pre vytváranie rozličných sci-fi prostredí,“ povedala Pavelková, ktorá by nerada kládla na rozprávku vekové ohraničenie. „Rozprávka v sebe nesie okrem príbehu aj témy, ktoré oslovia aj súrodencov a rodičov,“ vysvetlila.

Prázdniny v ríši rozprávok prinášajú na javisko nekonvenčnosť, humor a rozprávkovú snovosť. Mladý herecký tím zložený zo študentov a absolventov herectva  a bábkoherectva dopĺňajú tanečníci z elledanse company. Alicu stvárni Zuzana Marušinová, ostatné postavy Michal Heriban, Matej Marušin, Lýdia Petrušová, Jaroslav Kyseľ a Michaela Čillíková.

Aktuálne informácie o elledanse sledujte aj na našej internetovej stránke www.elledanse.sk a našej Facebookovej stránke http://www.facebook.com/divadlo.elledanse

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu