Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

O české divadlo je veľký záujem, z ponuky festivalu zostali už len tri scény

O 19. ročník FESTIVALU ČESKÉHO DIVADLA je obrovský záujem
O 19. ročník FESTIVALU ČESKÉHO DIVADLA je obrovský záujem (Zdroj: Štúdio L+S)

BRATISLAVA - O 19. ročník FESTIVALU ČESKÉHO DIVADLA je obrovský záujem. Kto sa chce zúčastniť najväčšej prehliadky českého divadla u nás, má ešte šancu. Festival ponúka hit sezóny legendárneho STUDIA YPSILON, ambicióne a mladé nezávislé divadlo BURANTEATER z Brna a fascinujúce ČERNÉ DIVADLO JIŘÍHO SRNCE, vhodé pre celé rodiny s deťmi. Podujatie sa ukutoční od 2. do 11. novembra v Štúdiu L+S v Bratislave; ponúka predstavenia siedmich divadiel výstavu Kresby a fotografie Antonína Střížka.

 

Ako prvý vystúpi na festivale v sobotu 3. novembra nezáviský súbor z Brna – Buranteatr, ktorý len o rok oslávi desiate výročie. Vznikol z iniciatívy dvoch študentov Divadelnej fakulty JAMU a dnes kandiduje na Radokovu cenu. Do Bratislavy privezie trpkú komédiu o jednom bizarnom dvorení, troch osamelých posteliach v malom byte, zvieratách zo skla a túžbe odísť. Hru amerického dramatika Tennessee Williamsa o ilúziách, ktoré pomáhajú prežiť, SKLENĚNÝ ZVĚŘINEC, režíroval Adam Doležal. Inscenácia si hneď po svojej premiére vyslúžila oslavné kritiky. „BURANTEATR si na starém dobrém činoherním poli počíná nejen cílevědomě, ale vzdor formální neokázalosti také velmi přesvědčivě,“ písali Divadelné noviny; „Skleněný zvěřinec Tennesseho Williamse se na jevištích objevuje vytrvale. Jenom dvě inscenace z poslední doby se ale vryjí do paměti. Tou nejnovější je nastudování Adama Doležala...“, uviedol denník Právo.

 Po viac ako 15 rokoch zavíta do Bratislavy slávne Černé divadlo Jiřího Srnce z Prahy. Je to prvá scéna na svete, ktorá ukázala divákom mágiu nevídaného a neslýchaného. Veci a ľudia sa objavujú a zas strácajú v tme. Dejú sa veci… Vtipné, čarovné. Svojou originalitou a majstrovstvom dokáže zaujať nielen deti, ale aj dospelých. Privezú výber - Antológiu - toho najlepšieho od svojho vzniku. Festival naplánoval čierne divadlo ako spríjemnenie nedeľného popoludnia pre celé rodiny; uvedie ho 4. novembra o 14.00. Antológia ponúka retrospektívny pohľad k  prameňom čierneho divadla.

S absolútne súčasnou témou príde pražské Studio YPSILON, ktoré naštudovalo autorský text režiséra Braňa Holička iJÁ. Divadelníci sa nechali inšpirovať životom a „dielom“ Steva Jobsa. Bol marketingovou superstar, alebo Bohom? A je v tom nejaký rozdiel? Kde končí produkt a kde začína človek? A čo na to Adam a Eva? Predstavenie je na programe vo štvrtok 8. novembra. Legendárnu „Ypsilonku“ preslávili herecké osobnosti ako Marek Eben, Jiří Lábus a Oldřich Kaiser. Divadlo má v súčastnosti už mladú generáciu divadelníkov. Medzi nimi je aj Slovák, spomínaný Braňo Holiček, okolo ktorého sa združuje nastupujúca generácia.

V rámci Festivalu českého divadla vystúpia tiež pražské scény: Divadlo Járy Cimrmana, Divadlo v Řeznické, Dejvické divadlo a SERGEART.com.

Festival sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ministerstva kultúry Českej republiky.

Generálny reklamný partner: Mediworx software solutions
Hlavný reklamný partner večerných predstavení: Krušovice – klenot medzi českými pivami
Partneri: Česká centrála cestovného ruchu - CzechTourism Slovensko, České centrum, hotel Tatra a Stredoeurópska nadácia v spolupráci so spoločnosťou Slovnaft
Mediálni partneri: Rádio Europa 2, denník Pravda, týždenníky Slovenka a .týždeň, mesačníky Kam do mesta a Focus, internetové portály zoznam.sk a kedykam.sk, SITA, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a Produkčný dom FORZA 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu