Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Husľový virtuóz Juraj Čižmarovič oslávi svoju polstoročnicu v bratislavskej Redute

Juraj Čižmarovič
Juraj Čižmarovič (Zdroj: peter brenkus)

BRATISLAVA - Po úspešných koncertoch v Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Žiline a Košiciach prichádza slovenský husľový virtuóz Juraj Čižmarovič do Bratislavy, kde sa predstaví v utorok 23. októbra o 19.00 h v Malej sále Slovenskej filharmónie.

Juraj Čižmarovič študoval na bratislavskom konzervatóriu a VŠMÚ, absolvoval študijný pobyt na prestížnej škole Academia Sion vo Švajčiarsku a zúčastnil sa na majstrovských kurzoch významných svetových huslistov (Ruha, Gulli, Szeryng, Milstein).

Po úspešnom štarte sólovej kariéry na Slovensku sa v roku 1990 usadil v Nemecku, kde sa stal koncertným majstrom viacerých orchestrov (Gürzenich Orchester, WDR Rundfunkorchester v Kolíne nad Rýnom, festival Richarda Wagnera v Bayreuthe). Práve hudba Richarda Wagnera je jeho vášňou. V Nemecku sa presadil aj ako dirigent a organizátor hudobného života. V posledných rokoch zintenzívnil nahrávacie aktivity, na svojom konte má 10 CD, na ktorých sa predstavuje ako huslista a dirigent.

V bratislavskej Redute sa tentokrát predstaví s Komorným orchestrom Cimorosa, ktorého členovia sú poprední bratislavskí hudobníci, sólisti a členovia najprestížnejších domácich aj zahraničných orchestrov a komorných súborov. Takmer  všetci sú odchovancami bratislavského konzervatória a VŠMÚ. Spája ich dlhoročné priateľstvo, tradícia a najmä láska k muzicírovaniu. Názov orchestra "Cimorosa" je spojením prezývky zakladateľa a vedúceho súboru Juraja Čižmaroviča počas štúdií (Čimo) a jeho lásky k ružiam.

Juraj Čižmarovič v deň koncertu v bratislavskej Redute oslávi svoju polstoročnicu a tiež okrúhle jubileum svojho pôsobenia na koncertných pódiách.  V tomto roku je to už tridsať rokov odvtedy, čo začal účinkovať na domácich i zahraničných koncertných a operných scénach.

Program koncertu:

Utorok  23.10.2012
Malá sála SF, Reduta 19:00

Komorný orchester Cimorosa
Juraj Čižmarovič - I. husle
Karina Buschinger - II. husle
Mile Kosi - I. viola
Andrea Barzen - II. viola
Sebastian Gaede - violončelo
Ján Slávik - violončelo

Eugène Ysaÿe Sonáta č. 5 G dur pre husle sólo op. 27
Fritz Kreisler Alt Wiener Tänze pre sláčikové trio - Liebesfreud 
Antonín Dvořák Sláčikové sexteto A dur op. 48 
Gija Kancheli A little Daneliada pre komorný orchester 
Giacomo Puccini Chryzantémy pre komorný orchester 
Ilja Zeljenka Adagio a Pochod Hudby pre Warchala pre komorný orchester 
Ladislav Kupkovič Souvenir pre husle a komorný orchester 
Béla Bartók Rumunské tance pre komorný orchester

Viac informácií na www.filharmonia.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu