Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štúdio L+S vstupuje do jubilejnej 30. sezóny

Miro Noga Zobraziť galériu (5)
Miro Noga (Zdroj: L+S)

BRATISLAVA - Štúdio L+S vstupuje do svojej jubilejnej, tridsiatej sezóny. Uvedie v nej štyri premiéry, ktoré naviažu na históriu divadla so silnou tradíciou a zároveň podporia pestrosť jeho dramaturgie. Divadlo má pripravenú monodrámu súčasného európskeho dramatika, dramatizáciu románu, pôvodný slovenský text a hudobný recitál. Sezónu 2012 – 2013 otvorí inscenácia režiséra Eduarda Kudláča hry Petra Turriniho Hotovo. Schlusss..., táto monodráma, nielen o koncoch, je obrovskou príležitosťou pre skvelého herca Mira Nogu.

Nový titul sa pridá k repertoáru s dvanástimi divadelnými inscenáciami, hudobným večerom Music à la cARTe a talk show Sedem (bez záruky). Tridsiata sezóna prinesie aj viacero noviniek: novú internetovú stránku, nové grafické vizuály, výstavy, ktoré pripomenú históriu divadla a Klub Milanchólia, ktorý divákom Štúdia L+S ponúkne viacero zaujímavých bonusov.

Aktuálna sezóna prinesie ešte jedno výročie, ktoré sa však netýka len Štúdia L+S – pripomenieme si desať rokov od odchodu skvelého človeka, divadelníka, ktorý stál spolu s Milanom Lasicom na začiatku „Eska“, ktorý spolu s ním vytvoril a roky vytváral nezabudnuteľnú komickú dvojicu, ich humor a poetika silno ovplyvnili profil divadla. Herec, dramatik a spisovateľ Július Satinský navždy odišiel 29. decembra 2002. „Osudovo ovplyvnili podobu Štúdia S nezameniteľnou poetikou. V ich duchu repertoár divadla orientuje sa podnes na poetický humor, ktorý závažné postrehy a myšlienky viac naznačuje než hovorí na plné ústa a v druhom pláne necháva priestor i pre kvapku smútku a nostalgie,“ napísal o divadle jeho priateľ a spisovateľ, Tomáš Janovic. 

Súčasťou Štúdia L+S je už roky Festival českého divadla. Jeho 19. ročník sa tohto roku bude konať od  2. do 11. novembra. Na programe sú okrem iného aj divadlá: Dejvické divadlo, Studio Ypsilonka, Černé divadlo Jiřího Srnce, nezávislý súbor Buranteatr z Brna a po ôsmich rokoch vystúpi na javisku „Eska“ aj Divadlo Járy Cimrmana.

Na repertoári Štúdia L+S, ktorý sa orientuje na komédie, je dvanásť divadelných inscenácií: Garderobiér, Iluzionisti, Kontrabas, Kumšt, Malé manželské zločiny, Mínus dvaja, Na fašírky mi nesiahaj, Opačné pohlavie, Prach, Půldruhé hodiny zpoždění, Rybárik kráľovský a Život na trikrát. Umeleckou osobnosťou divadla je humorista, herec, dramatik, spisovateľ a režisér Milan Lasica, ktorý ako herec účinkuje v mnohých inscenáciách a je tiež autorom textov. Jeho jedinečný humor, prejav a prístup k charakteru postáv či téme už roky obdivujú diváci niekoľkých generácií. Z režisérskych osobností s divadlom spolupracujú najmä: Juraj Nvota, Martin Porubjak, Vladimír Strnisko, Peter Mikulík, Jakub Nvota a ďalší. Z hercov v divadle už roky účinkujú: Emília Vášáryová, Milan Kňažko, Marián Labuda, Marta Sládečková, Martin Huba, Bolek Polívka a ďalší.

Minulý rok sa k divadelným inscenáciám pridali aj dva iné žánre, ktoré však majú v divadle svoju tradíciu; oba sa uvádzajú raz za mesiac. Hudobný večer so zaujímavými hosťami Music à la cARTe je autorský projekt Pavla Danišoviča a Oskara Rózsu a má za sebou už desať úspešných vydaní, ktorým sa podarilo skĺbiť hudbu, humor a rozprávanie s hosťami aj z iných ako hudobných oblastí. V závere sezóny Štúdio L+S odpremiérovalo divadelnú podobu obľúbenej televíznej relácie Sedem s.r.o pod názvom Sedem (bez záruky). Štvoricu glosátorov - Elena Vacvalová, Milan Lasica, Oľga Feldeková, Marián Leško - doplní vždy iný hudobný hosť, ktorý sa, ako inak, taktiež zapája do debaty.

Do konca kalendárneho roku uvedie Štúdio L+S recitál s pracovným názvom Milanchólia, alebo do re mi fa so la si ca. Ide o autorský projekt dvojice Milan Lasica – Ľubica Čekovská. Milan Lasica spieva, glosuje, spomína. Obľúbené piesne a originálne pohľady na svet v majstrovskej skratke. Na klavír bude hrať Ľubica Čekovská.

Na marec 2013 je naplánovaná premiéra originálnej dramatizácie humoristického románu slávneho anglického prozaika, dramatika, herca a režiséra Petra Ustinova – Starec a Mr. Smith. Autorom dramatizácie je Jakub Nvota, režisérom inscenácie bude Juraj Nvota. Hlavné postavy prijali Milan Lasica a Bolek Polívka. Ustinov román je o návšteve dvoch starcov (Boha a Diabla) na Zemi. Znovu po rokoch sa stretli, aby sa rozpomenuli na svoje dielo a videli, čo sa z neho stalo. „Radi by sme zachovali tragikomický charakter diela a jedinečný Ustinovov humor a filozofiu v tých najobyčajnejších veciach,“ napísal autor dramatizácie Jakub Nvota.

Poslednou premiérou sezóny bude celkovo prvé uvedenie hry slovenskej spisovateľky, scenáristky a režisérky Evy Borušovičovej - 69 vecí lepších než sex. Chceli by ste vedieť, čo je lepšie než sex? A chceli by ste poznať aj tajomstvo ako mať šťastné manželstvo? Ako prežiť výchovu dieťaťa v puberte? Ako si udržať mladosť a krásu? A ako sa zabaviť, keď vám nič nevychádza? Odpovede na tieto otázky hľadá aj hlavná hrdinka trpkej komédie 69 vecí lepších než sex a keď ich nenachádza, musí ich sama napísať. Svetová premiéra je zároveň aj divadelným debutom autorky. Premiéra je naplánovaná na máj 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu