Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pikantné Fotografie: Meky Žbirka v župane aj bez!

Fotografie môžete vidieť na výstave Meky v župane aj bez Zobraziť galériu (6)
Fotografie môžete vidieť na výstave Meky v župane aj bez (Zdroj: Peter Procházka)

BRATISLAVA – Výstavu Meky v župane aj bez na fotografiách z rokov 1968 až 2012 včera podvečer otvorili v bratislavskom Stredoeurópskom dome fotografie. Ich autorom a zostavovateľom výstavy je známy fotograf Peter Procházka, blízky priateľ Mira Žbirku. Výstavu usporiadal k blížiacemu sa životnému jubileu slovenského Paula McCartneyho.

Výstava ponúka celkom 47 čiernobielych aj farebných fotografíí zo stovky záberov, ktoré sa dostali do užšieho výberu. Najstaršou z nich je tá, na ktorej stojí Meky na podstavci sochy na bývalom Stalinovom námestí (dnes Námestie SNP) z roku 1968. Najnovšia je zo 7. mája tohto roku, z koncertu k 50. výročiu účinkovania skupiny Rolling Stones, ktorý pripravili slovenskí hudobníci v bratislavskom Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici. Meky je na nej v saku a tričku s obrázkom lídra Rolling Stones Micka Jaggera. Na jednotlivých záberoch nájde návštevník Mira Žbirku s prvou cigaretou (1968), s prvou zostavou skupiny Modus s gitaristom Jánom Balážom pri vystúpení vo Véčku (1969), úspešnú zostavu Modusu s Jankom Lehotským, Marikou Gombitovou a Lacom Lučeničom (1978), pri rozhovore s Izabelou Pažitkovou pre Československú televíziu deň pred prevzatím ceny Zlatý slávik (1983), s dcérou Denisou pri klavíri či záberu skupiny Limit z roku 1981, kde okrem Mekyho a Laca Lučeniča sú Dušan Hájek, Martin Karvaš a Andrej Andrašovan. 

Meky v župane aj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Peter Procházka)

 

"S Mekym Žbirkom sme chodili na základnú deväťročnú školu na Sibírskej ulici, on chodil o triedu nižšie. Stretli sme sa v pionierskej kultúrnej miestnosti na škole, mali tam jedno magické zariadenie, ktorým bol magnetofón Sonet Duo. Vlastne pri ňom sme sa zoznámili," povedal pre TASR autor fotografií.

Stanley, ako mu priatelia hovoria, mal šťastie v tom, že sa dostal do zákulisia bratislavskej hudobnej scény. "Áno, cez priateľstvo s Mekym Žbirkom sa mi to podarilo, ale  aj tým, že som mohol fotografovať vo V-klube. A Véčko bola srdcovka všetkých muzikantov v tej dobe, každý považoval za česť, keď tam mohol vystúpiť."

Peter Procházka (1952) patrí k známym bratislavským fotografom. Jeho prvým vážnejším záberom bola fotografia jeho deviatej triedy na konci školského roku pri odchode zo základnej školy. Fotografovaniu sa venuje od 21. augusta 1968, keď fotografoval príchod spojeneckých vojsk do Bratislavy a sovietske tanky na vtedajšej ulici Februárového víťazstva. Na svojom konte má dnes skoro dve desiatky autorských výstav, z tých posledných sú to Véčko – legendy klubu (2009), Marika Gombitová (2011) a Beatová generácia (2012). Jeho fotografie obsahujú viac ako dve desiatky rôznych publikácií.

Meky v župane aj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Peter Procházka)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu