Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dušan Cinkota si zahrá Agamemnona, vráti sa aj do Druhého dychu

Dušan Cinkota si zahrá Agamemnona, vráti sa aj do Druhého dychu
Dušan Cinkota si zahrá Agamemnona, vráti sa aj do Druhého dychu

Herec Dušan Cinkota sa v priebehu jedného týždňa objavil v dvoch premiérových tituloch – v slovenskom horore Spiknutie a v divadelnej komédii Bistro na Esenpé. Čaká ho aj rola kráľa Agamemnona v hre Orestea, ktorú uvedie SND.

Profesionálny život Dušana Cinkotu sa nezastavil ani v období, keď čaká na odvolací súd. Producenti, režiséri, či dramaturgovia v divadlách a televíziách s Dušanom počítajú aj v dlhodobých projektoch. V posledný marcový týždeň mali premiéru hneď dva z nich.

29. marca uviedol Heineken Tower Stage prvýkrát divadelnú komédiu Bistro na Esenpé v réžii Ľuba Romana. Okrem Cinkotu, ktorý stvárňuje dokonca tri rôzne postavy, v nej hrajú aj Zuzana Tlučková a Jožo Pročko.

30. marca sa do kín dostal prvý slovenský hororový film Spiknutie, v ktorom Dušan účinkuje po boku herečiek Zuzany Kocúrikovej, Michaely Drotárovej či Marie Durnovej. Pre prácu na filme ho však nadchli najmä autori a režiséri Gabriel Hoštaj a Roman Lazar. „Už prvý scenár, ktorý mi predložili, bol zvláštny - nemal tradičnú formu. Boli v ňom pokope dialógy, technické informácie aj storyboard,“ hovorí Cinkota. „Nevyznal som sa v ňom, a tak som ich požiadal o stretnutie. Získali si ma svojimi názormi, filmovou školou, vedomosťami, chuťou a energiou. Hneď mi bolo jasné, že neviem síce presne, o čom film bude, ale že s týmito dvoma chcem robiť.“

Dušana neodradil ani hororový námet a ani to, že v Spiknutí napokon zomrie strašnou smrťou. Práve naopak. Nové veci má rád a rád na nich aj spolupracuje. „Mnohí autori už asi vedia, že ak sa chystá niečo netradičné, určite sa im hodím do partie a volajú mi,“ smeje sa.

Ani po dvoch premiérach nemá Cinkota veľa času na oddych. Dostal ponuku na stvárnenie kráľa Agamemnona v hre Orestea,  skúšky v Slovenskom národnom divadle sa začali 10. apríla.

 

No a nestratí sa ani z televíznych obrazoviek. „Televízia Markíza ohlásila pokračovanie seriálu Druhý dych a moja postava sa v ňom opäť objaví. Nakrúcať budeme do septembra,“ dodáva Cinkota. Dušan bude  pravdepodobne účinkovať aj v ďalšom celkom novom televíznom seriáli. „Áno, dostal som ďalšiu ponuku. Ešte však nie sme celkom dohodnutí, takže podrobnosti povedať nemôžem.“

Okrem pripravovaných projektov pravidelne účinkuje v troch predstaveniach v Slovenskom národnom divadle – v Tančiarni, Coriolanusovi a Konečnej stanici Túžba, na Novej scéne hrá v muzikáli Osmy svetadiel, v divadle Aréna v titule Zem a v Mestskom divadle Pavla Országa Hviezdoslava v hre Riverside Drive and Old Saybrook od Woodyho Allena.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu