Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Drogy vzali Amy Winehouse nádejnú kariéru

Amy Winehouse Zobraziť galériu (14)
Amy Winehouse (Zdroj: SITA)

LONDÝN - V sobotu naposledy vydýchla britská hudobná hviezda Amy Winehouse. Stala sa tak členkou klubu 27, ktorý združuje vplyvných hudobníkov, ktorí zomreli práve vo veku 27 rokov za nejasných okolností. Sú to americký spevák a básnik Jim Morrison, gitarista formácie The Rolling Stones Brian Jones, gitarista Jimi Hendrix, speváčka Janis Joplin a od roku 1994 aj Kurt Cobain z Nirvany.

Amy Winehouse sa narodila 14. septembra 1983 v Londýne do židovskej rodiny ako najmladšie dieťa lekárničky a taxikára, ktorý vlani po vzore svojej dcéry vydal album swingových piesní. Údajne už ako desaťročná vystupovala s rapovou skupinou a keď mala 16 rokov sa vydala na sólovú dráhu speváčky. Navštevovala niekoľko škôl, vrátane divadelnej, odkiaľ ju ale pre rôzne excesy vyhodili.

Ako dvadsaťročná vydala svoj prvý album Frank, ku ktorému si sama napísala texty a ktoré jej vyniesli veľmi priaznivé kritiky. Niektorí ju dokonca už vtedy porovnávali so speváčkami kalibru Macy Gray či Sarah Vaughan. Debutový album jej vynieslo aj niekoľko nominácií na BRIT Awards a za pilotný singel k nemu Stronger than Me dostala niekoľko cien.

Svetový ohlas priniesol Winehouse jej druhý a posledný album Back to Black, ktorý vyšiel v roku 2006 a z ktorého pochádza úspešný autobiografický hit Rehab. Za dosku dostala aj šesť nominácií na Grammy Awards, z ktorých päť premenila vo víťazstvo - kategória objav roka, najlepšia nahrávka roka (Rehab), najlepší popový album, najlepšia popová speváčka a najlepšia pieseň roka (Rehab), určenú autorom piesne.

V máji 2007 sa vydala za Blake Fielder-Civila (33), takisto závislého na drogách, ktorého šesť mesiacov po svadbe zatkli za napadnutie. V júli 2009 sa rozviedli, ale čoskoro sa k sebe vrátili.

Pred tromi rokmi bola Amy Winehouse jednou z komerčne najúspešnejších popových speváčok v Británii a hudobní kritici ju označovali za najtalentovanejšiu hudobnú umelkyňu svojej generácie. Sľubnú kariéru ale tejto čiernovláske s výrazným tetovaním pokazila závislosť na drogách, z ktorej sa neúspešne liečila.

Cien Grammy sa ale v roku 2008 Winehouse nestihla zúčastniť, pretože jej kvôli drogám americké úrady pôvodne odmietli vpustiť do Spojených štátov.

Vlani v januári dostala Winehouse od britského súdu dvojročnú podmienku za neprístojnosť, ktorej sa dopustila počas vianočného predstavenia pre deti. Do divadla vtedy prišla na predstavenie Popolušky opitá a sprosto nadávala a fyzicky napadla manažéra divadla.

Minulý mesiac začala svoje európske turné v Belehrade, kde ju ale diváci "odmenili" bučaním a posmechom. Na pódium, zrejme opitá, Winehouse dokrivkal s hodinovým oneskorením a piesne skôr odmumlala. Občas zmizla z pódia a tieto pauzy musela vyplňovať jej kapela. Čoskoro potom časť turné zrušila

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu