Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Dotyky a spojenia 7. ročník martinského festivalu divadiel na Slovensku

Festival Dotyky a spojenia Zobraziť galériu (8)
Festival Dotyky a spojenia (Zdroj: PR)

Martinský festival divadiel na Slovensku Dotyky a spojenia v Martine, ktorého prvý ročník sa uskutočnil v júni roku 2005 a jeho hlavným organizátorom je Slovenské komorné divadlo Martin, je výberový nesúťažný festival, prezentujúci aktuálnu tvorbu profesionálnych divadiel na Slovensku.

Ambíciou festivalu je vyhľadávať a prezentovať najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie divadelné produkcie. Dramaturgická rada festivalu konzultuje výber inscenácií na festival s návrhmi jednotlivých divadiel, s cieľom podchytiť najvýraznejšie trendy či problémy slovenského divadla v jeho obsahovej, formálnej aj žánrovej rozmanitosti.

Festival Dotyky a spojenia je určitézrkadlo aktuálnej divadelnej tvorbyza uplynulý rok na Slovensku – odráža jej stav.

▪Program festivalu vzniká v dialógu so samotnými divadlami – tie môžu nominovať inscenáciu, ktorú v danom období  považujú  za svoju najzaujímavejšiu a najlepšiu

(7. ročník mapuje tvorbu divadiel od apríla 2010  do mája 2011).

▪Dramaturgická rada festivalu spolupracuje aj s divadelnými kritikmi, ktorí monitorujú tvorbu jednotlivých divadiel pod hlavičkou projektu Divadelného ústavu IS.theatre.sk.

▪Pri vytváraní konečnej verzie programu festivalu si organizátor vyhradzuje právo posledného slova.

Rovnako dôležité, ako poskytnúť divadelníkom priestor na konfrontáciu vlastnej práce s tvorbou iných divadiel, je pre organizátorov podnecovanie kritickej reflexie tejto tvorby. Ku každej inscenácii hlavného festivalového programu prebehne diskusia jej tvorcov s divákmi bezprostredne po predstavení a s vybranými kritikmi v rámci Kritickej platformy. Vytvorenie priestoru na porovnávanie a diskusiu má prispieť k pomenovaniu stavu a smerovania divadelného umenia na Slovensku.

Súčasťou programu festivalu bude tradične blok Dotyky a spojenia Junior (20. júna), ktorý ponúkne najzaujímavejšie inscenácie študentov VŠMU v Bratislave a FDU AU v Banskej Bystrici. Hlavný program budú tvoriť inscenácie kamenných a nezávislých divadiel.Dramaturgická rada festivalu vybrala do hlavného programu 15 najinšpiratívnejších inscenácií aktuálnej sezóny, ktoré zaujali objavnou dramaturgiou, zaujímavou interpretáciou textov, poetikou, formálnym a hereckým stvárnením.

Program festivalu ukončí hosť – Slovenské národné divadlo Bratislava s inscenáciou

HOLLYROTH, anebo Robert Roth spívá Jana Hollého mrzkoti a pomerkováňá.

Dotyky a spojenia 2011

28 inscenácií

27 divadiel z 11 slovenských miest

15 inscenácií v Hlavnom programe

6 rozprávok pre deti

3 koncerty na námestí

– predstavujeme aktuálnu tvorbu divadiel na Slovensku

–  vyhľadávame najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie

    divadelné produkcie

– vytvárame priestor pre určenie tendencií

    v domácom divadelnom umení

– v rámci Kritickej platformy podporujeme diskusiu

   tvorcov s kritikmi a divákmi

V Hlavnom programe sa predstavia

Divadlo Jonáša Záborského Prešov

Jókaiho divadlo Komárno

Štúdio 12 Bratislava

SkRAT Bratislava

Slovenské komorné divadlo Martin

Divadlo Ivana Palúcha Banská Bystrica

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského Zvolen

Astorka Korzo ’90 Bratislava

YSTFUD Košice

Divadlo Alexandra Duchnoviča Prešov

Štátne divadlo Košice

Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica

Divadlo Jana Palárika Trnava

Mestské divadlo Žilina

Dezorzovo lútkove divadlo Bratislava

Osobitnou súčasťou festivalu bude aj tento rok prezentácia medzinárodného projektu na podporu kultúry 11-15 ročných mladých autorov  Platforma 11+- scénické čítanie textov detí, ktoré sa v priebehu uplynulej sezóny zapojili do dielní kreatívneho písania v Bábkovom divadle na Rázcestí Banská Bystrica, Bábkovom divadle Žilina, Divadle Andreja Bagara Nitra a v bratislavskom Štúdiu 12 a vyhlásenie výsledkov súťaže Dramaticky mladí.

Festival má pripravený aj svoj Pracovný program.  Reflexiu vybraných inscenácií z predchádzajúceho dňa. Odborné hodnotenia v diskusii a konfrontácii s divadelnými tvorcami   Kritickú platformu  moderuje teatrológ Vladimír Štefko.

V utorok 21.6. sa bude konať seminár Ako na divadlo? - prezentácia výsledkov a skúseností Asociácie Divadelná Nitra z realizácie projektu Ako na divadlo? (zámery projektu, koncepcia, štruktúra projektu, organizácia, systém oslovovania škôl, spolupráca s lektormi a tvorcami inscenácie, samotný priebeh projektu, reakcie a odozvy na projekt, prínos projektu pre divadlá, prínosprojektu pre účastníkov).

V piatok 24.6. sa uskutoční diskusia pod názvom kødek - Dotyky a spojenia s Divadelným ústavom,téma: Divadelný ústav a jeho vzťah k divadlám. Na konkrétnom príklade spolupráce so Slovenským komorným divadlom sa bude diskutovať o dôležitosti spolupráce z pohľadu minulosti (archivovanie, dokumentácia práce a života divadelníkov), prítomnosti (výstavy, festival, monitoring divadelných inscenácií, edičná činnosť, podpora inscenácií novej drámy) a budúcnosti (edukačné projekty pre deti a mládež, Dráma) ako aj o iných možnostiach, výzvach a plánoch.

spoluorganizátor diskusie: Divadelný ústav v Bratislave

hostia: Vladimír Štefko, Martin Timko, František Výrostko

moderuje: Juraj Kušnierik

V sobotu 25.6. to bude diskusia s názvom Dramaturg na dobu neurčitú - kritický pohľad na končiacu sa divadelnú sezónu.

spoluorganizátor diskusie: Slovenské centrum AICT

diskusiu uvedú Zuzana Bakošová, Nadežda Lindovská a Michaela Mojžišová

moderuje Zuzana Uličianska

Záverečné hodnotenie festivalu Dotyky a spojenia  v nedeľu o 14:00 v Študovni SKD Martin – moderuje teatrológ a člen dramaturgickej rady festivalu Oleg Dlouhý.

O festivale

▄Divadelný festival Dotyky a spojenia, je výberový nesúťažný festival prezentujúci aktuálnu tvorbu profesionálnych divadiel na Slovensku. Ambíciou festivalu je vyhľadávať a prezentovať najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie divadelné produkcie, a tak vytvoriť priestor pre určenie domácich tendencií v slovenskom divadelnom umení.

▄Festival je charakteristický interkultúrnou dimenziou (prezentujú sa na ňom aj divadlá národnostných menšín na Slovensku); žánrovou pestrosťou; je zameraný na všetky vekové kategórie. Okrem hlavného programu (prezentácie najinšpiratívnejších inscenácii aktuálnej sezóny) ponúka aj sprievodný a pracovný program, ktoré spolu vytvárajú kompaktný celok.

▄Dramaturgia festivalu nemá vopred stanovenú tému; festival je platformou pre prezentáciu kvalitného, predovšetkým činoherného divadla a jeho rozmanitých foriem, žánrov a prístupov → objavná dramaturgia; zaujímavé témy, problémy; inovatívny režijný prístup; herecké stvárnenie; výrazové prostriedky; autorské, pôvodné divadlo, výnimočná realizácia v kontexte samotného divadla, atď.

▄Festival je platformou pre reflexiu a obnovenie dialógu tvorcov s kritikmi a divákmi → pre kvalitnú spätnú väzbu, pretože divadelné umenie je úplné len vtedy, keď existuje kvalitná scénická tvorba, ale aj kritická reflexia → festival má ambíciu rezonovať v divadelnej kultúre na Slovensku ako významný akt porovnávania.

▄Festival je nesúťažnou prehliadkou → festival neudeľuje číselné poradie, ale poskytuje priamu slovnú spätnú väzbu v dialógu s tvorcami.

▄Festival je pracovnou platformou → poskytuje a rozširuje vedomosti v oblasti teatrológie a divadelného manažmentu, výmenu skúseností a informácií.
 

▄Festival približuje a sprístupňuje divadlo ľuďom.

▄Festival vzbudzuje záujem širokej verejnosti a médií, oživuje intelektuálny a kultúrny život v Martine a v regióne.

Festival už po siedmy raz ponúkne Dotyky so širokou škálou divadelných projektov aspojenia všetkých ľudí dobrej divadelnej vôle.

Veríme, že aj tento ročník festivalu bude úspešný a  obháji svoju zmysluplnosť v divadelnej kultúre na Slovensku.

Záštitu nad festivalom Dotyky a spojenia 2011 prevzal minister kultúry SR Daniel Krajcer.

Festival sa uskutočňuje s finančným prispením Ministerstva kultúry SR, Žilinského samosprávneho kraja a s podporou viacerých komerčných podnikateľských subjektov a mediálnych partnerov.

Podrobnejšie informácie na www.dotykyaspojenia.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu