Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zem - Hra o láske a smrti

Zem - Hra o láske a smrti
Zem - Hra o láske a smrti

Prvou premiérou Divadla Aréna v roku 2011 je dráma Zem od Vladimíra Hurbana Vladimírova.
Bratislavská premiéra je po 37 rokoch prvým uvedením tejto známej slovenskej klasiky na slovenskom profesionálnom javisku.

Dramatik Vladimír Hurban Vladimírov – VHV (1884 – 1950), vnuk Jozefa Miloslava Hurbana a druhostupňový synovec Ľudovíta Štúra bol jedným z najväčších umelcov vojvodinského kultúrneho prostredia. S výnimkou štúdií vo Viedni a Bratislave prežil celý život v obci Stará Pazova v sriemskej župe na území dnešnej Vojvodiny. Vo svojej tvorbe inšpirovanej európskou modernou sa prevažne v subtílnejších dramatických dielach venoval národným a celospoločenským témam. Divadlo Aréna, ktoré dlhodobo reflektuje slovenskú minulosť, sa rozhodlo pre návrat k slovenskej klasike, ktorá si nezaslúži byť zabudnutá. Silná a strhujúca Hurbanova hra odhaľuje traumy a limity „slovenskej povahy“, ktoré ešte i dnes nemôžeme považovať za vykorenené.

Režisérkou inscenácie je Slovenka pôsobiaca v Paríži Mária Záchenská, pre ktorú je Zem režijným debutom na Slovensku. Do umeleckého tímu si prizvala pravidelného spolupracovníka, Gréka žijúceho v Paríži Georgesa Vafiasa, ktorý je dizajnérom scény a kostýmov. Dramaturgicky na inscenácii spolupracuje Zuzana Šajgalíková, kmeňový dramaturg Divadla Aréna.

V inscenácii sa predstavia Dušan Cinkota, Petra Vajdová, Peter Šimun, Braňo Deák, Andrea Sabová, Vanda Tureková, Judita Hansman a Štefan Richtárech. Titul Zem je realizovaný vďaka štedrej podpore Slovenskej sporiteľne, a.s., ktorá je generálnym partnerom inscenácie a partnerom Divadla Aréna.

Režisérka Mária Záchenská sa na pondelkovej tlačovej konferencii vyjadrila, že hneď ako si hru prečítala, vedela, že ju bude robiť. „Tá hra je úžasná... VHV je oslňujúci... za textom sa skrýva poklad“, nešetrila svojím nadchnutím režisérka, ktorá sa podujala lyrický text spracovať netradične.

Herci sa stretli pri skúšaní s úplne inou inscenačnou terminológiou. Dušan Cinkota použil pomenovanie „slovenská klasika po francúzsky“. „Skúšanie bola pre mňa nová skúsenosť, pre mňa ako herca na nezaplatenie“, dodal Cinkota, podľa ktorého je pre hercov veľké šťastie, keď môžu robiť iné divadlo, než na aké sú na Slovensku zvyknutí.

Herci Braňo Deák, Petra Vajdová aj Andrea Sabová sa takisto zhodli, že sú vo veľkom očakávaní a napätí.
Riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura vyzdvihol nepredstaviteľnú skromnosť režisérky a výtvarníka Georgesa Vafiasa, ktorí boli maximálne sústredení na výsledný tvar inscenácie. „Chceme hrať divadlo inak, tak ako sa hrá vo svete“, dodal Juraj Kukura.
Slávnostná premiéra sa uskutoční v stredu 23. marca 2011 o 19,00 hod. v Divadle Aréna.

Vladimír Hurban Vladimírov: Zem

Réžia: Mária Záchenská
Dramaturgia: Zuzana Šajgalíková
Scéna a kostýmy: Georges Vafias

Osoby a obsadenie:

ĎURO BOTÁR, bohatý sedliak Dušan Cinkota
Jeho chorľavá ŽENA  Vanda Tureková
ZUZA, ich mladá, zdravá dcéra Petra Vajdová
KLINČOK, dedinský „majster“ Peter Šimun
JUDA, krásavica, jeho dcéra Andrea Sabová
MIŠO, mládenec Braňo Deák
GAZDINÁ na priadkach Judita Hansman
SEDLIAK – jeden z tých úbohých Štefan Richtárech

 


           

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu