Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Nitre vystavujú slovenský poklad

Pozlátená plaketa z medi s figurálnymi motívmi Krista, anjelov a svätých z 1. polovice 9. storočia. Zobraziť galériu (4)
Pozlátená plaketa z medi s figurálnymi motívmi Krista, anjelov a svätých z 1. polovice 9. storočia.

NITRA - Kresťanstvo sa u nás šírilo už pred príchodom vierozvestcov Cyrila a Metoda! Toto prekvapujúce tvrdenie archeológov dokazujú unikátne nálezy zvyškov šiestich pozlátených plakiet z 1. polovice 9. storočia, ktoré sa našli v Bojnej pri Topoľčanoch. Vzácne exponáty považujú archeológovia za skutočný poklad a v utorok ich vystavili v Ponitrianskom múzeu.

Podľa riaditeľa múzea Antona Števka plakety a zvyšky svätožiar našiel ešte pred desiatkami rokov na zaniknutom slovanskom hradisku v Bojnej istý muž z obce. Keď jeho syn nález asi pred tromi rokmi ukázal archeológom, žasli. Pokladu sa vzdal a dostal zaň nálezné 300-tisíc korún, na ktoré prispeli sponzori a krajská samospráva. Plakety s vyobrazeniami Krista, svätých a anjelov s latinskými nápismi rekonštruovali dva a pol roka vo Viedni. Majú priemer 13 až 17 centimetrov a boli pravdepodobne súčasťou prenosných oltárov. „Dokazujú, že ešte pred príchodom solúnskych bratov Cyrila a Metoda tu šírili kresťanstvo kňazi zo severotalianskej Aquiley. Plakety, ale aj zvon, ktorý sa takisto našiel, sem priniesli podľa všetkého práve oni,“ povedal A. Števko. Výstava potrvá do konca októbra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu