Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Objavte stratený svet mamutov v SNM!

Zobraziť galériu (7)

BRATISLAVA - Dokumentárny film Stratený svet slovenských mamutov vznikol ako súčasť výstavného projektu “Mamuty na Slovensku – Stratený svet mamutov”, ktorý je v súčasnosti prezentovaný v Slovenskom národnom múzeu – Prírodovednom múzeu. Film mal premiéru na vernisáži výstavy 17. mája 2006.

Nálezy mamutov a vôbec chobotnáčov sú na území Slovenska, v porovnaní s nálezmi iných vyhynutých cicavcov, častejšie. Známych je viac ako 230 nálezísk kostrových zvyškov chobotnáčov, z čoho je asi 200 lokalít s nálezmi mamutích zvyškov. Väčšina nálezov je náhodná. Boli objavené pri ťažbe štrkov z náplavovo riek, alebo pri ťažbe spraší v tehelniach. V prípade týchto nálezov sa nezachovali presnejšie, resp. takmer žiadne informácie o nálezových okolnostiach.

Zámerom filmu bolo predstaviť verejnosti najvýznamnejšie nálezy mamutov a lokality s početnejšími nálezmi z územia Slovenska. Film má podobu príbehu, ktorý začína v roku 1902 objavením už historického a snáď najznámejšieho nálezu neúplnej kostry mamuta v Beši na južnom Slovensku. História tohto nálezu sa vinie celým filmom. Prirodzene naň naväzujú zaujímavé informácie o ďalších nálezoch a ich nálezových okolnostiach, ktoré boli v minulosti fotograficky zdokumentované:
o náleze neúplnej kostry mamuta v Senci v r. 1961;
o nálezoch v štrkových náplavoch riek, najmä rieky Moravy pri Malých Levároch alebo rieky Váh, kde najvýznamnejšie nálezy pochádzajú z okolia Šale, ale i novší nález z r. 2004 zo štrkových náplavov Vydrice v Mlynskej doline v Bratislave; o nálezoch v sprašových usadeninách, napríklad pri Trenčianskych
Bohuslaviciach, na viacerých lokalitách v okolí Piešťan ako sú Moravany n/Váhom, Banka, Krakovany, Borovce a ďalšie.

Film približuje aj prostredie, v ktorom mamuty žili a spoločenstvo živočíchov chladnej otvorenej stepnej krajiny. Predstaví tiež základné znaky mamutov, ale aj ich priamych predkov a príbuzných prostredníctvom autentického materiálu a obrazových rekonštrukcií.

Samotné fosílie sú predstavené priamymi vstupmi natočenými v depozitári, laboratóriu a expozícii SNM v Bratislave a v expozícii BM v Piešťanoch. Súčasná situácia na najvýznamnejších lokalitách je priblížená zábermi priamo v teréne, napríklad miesta nálezov v Malých Levároch, senecká tehelňa, sprašové odkryvy v okolí Piešťan, či miesto nálezu Kmeťovho mamuta v Beši. Do filmu sú vhodne zakomponované šoty s príbuznou tematikou z autorských filmových dokumentov Pavla Dvořáka, ktorý je rozprávačom príbehu o slovenských mamutoch.
Prezentácia sa uskutoční v stredu 21. 06. 2006 o 15.30 hod.
v budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží 2, Bratislava

STRATENÝ SVET SLOVENSKÝCH MAMUTOV (dokumentárny film) Námet a scenár: Anna Ďurišová, Pavel Dvořák
Kamera a réžia: Milan Homolka
Trvanie: 16 min.
Realizácia: Vydavateľstvo Rak Budmerice, máj 2006
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu