Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Bratislavskom hrade vrcholia prípravy výstavy o Leonardovi da Vincim

Leonardo da Vinci (autoportrét)
Leonardo da Vinci (autoportrét)

BRATISLAVA – V Slovenskom národnom múzeu - Historickom múzeu vrcholia v týchto dňoch prípravy výnimočného medzinárodného výstavného projektu prezentujúceho význam jedného z najznámejších predstaviteľovi renesancie Leonarda da Vinciho.

Výnimočnosť projektu spočíva v prezentácii Leonarda nielen ako maliara, ale predovšetkým renesančného inžiniera a architekta, o čom svedčí i názov výstavy Leonardo da Vinci, zvedavý génius. Návštevníkom priblíži doteraz takmer neznáme mechanické štúdie, skice o architektúre či štúdie o lietaní, ktoré sa zachovali v najkonzistentnejšom leonardovskom kódexe – Codexe Atlanticus. Záujemcovia tu rovnako nájdu state o jeho matematických a gramatických štúdiách, či o jeho práci zabávača, autora noviel a hádaniek. Chýbať nebudú ani zaujímavosti o súkromnom živote Leonarda, o jeho vzťahoch k významným osobnostiam jeho doby či rodinným príslušníkom.

Samotnú expozíciu, nachádzajúcu sa na 2. poschodí Bratislavského hradu, tvorí vyše 60 originálov listov z diela Codex Atlanticus Leonarda da Vinciho, vo vydaní vydavateľstva Hoepli v rokoch 1894 – 1904, a približne 20 modelov Leonardových strojov, skonštruovaných v päťdesiatych rokoch 20. storočia na pôde jeho múzea vo Vinci. Medzi nimi nechýbajú modely veľkého vetroňa, padáka, lietadlovej skrutky, bicykla, tanku či valivého ložiska.

Výstava bola navrhnutá ako putovný národný a európsky projekt v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí Talianskej republiky a talianskymi kultúrnymi inštitútmi. Skutočnosť, že patronát prevzali univerzita Accademia Nazionale dei Lincei, UNESCO, spoločnosť Societa Geografica Italiana a milánska univerzita, je zárukou najvyššej kvality výstavy z hľadiska jej kultúrneho profilu. Na Bratislavskom hrade bude výstava verejnosti prístupná od 28. apríla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu