Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

SND uvedie balet Don Juan

BRATISLAVA - Balet Slovenského národného divadla (SND) uvedie pôvodné dielo slovenských autorov, Don Juan. Ide o dielo trojice autorov - hudobného skladateľa Mirka Krajčiho, autora libreta Nikitu Slováka a choreografa Igora Holováča.

Podľa šéfa baletu Emila T. Bartka je to prvýkrát v histórii, čo sa téma zvodcu, cynika a bezbožníka Dona Juana dostane na slovenskú tanečnú scénu. Autori chcú ponúknuť Dona Juana v španielskej koride, v ktorej je raz býkom, inokedy matadorom a nakoniec sa zmení na súčasníka. Premiéry sú naplánované na 21. a 22. apríla.

"Don Juan, je to človek žijúci vo farizejstve, žijúci vo dvojakej morálke, ktorý robí všetko preto, aby potupil meno svojho rodu," povedal dnes novinárom Slovák. "My sme sa snažili oponovať tej zažitej predstave o Donovi Juanovi len ako o zvodcovi a len ako o cynikovi. Tí Donovia Juanovia žijú aj medzi nami," dodal.

Don Juan, ktorý bude mať svetovú premiéru v historickej budove SND v centre Bratislavy, vznikol na motívy rovnomenného baletu Christophera Willibalda Glucka. Pod scénu sa podpísal Pavol Andraško, pod kostýmy výtvarníčka Alexandra Grusková a dielo hudobne naštudoval Marián Lejava. Titulnú postavu stvárnia Adrian Ducin a Roman Novitzky a postavu nežnej Elvíry Klaudia Bittererová a Viktória Šimončíková. Vo filmových dokrútkach sa na plátne objaví aj činoherný herec Robo Roth.

"Je to jeden z prvých baletov v dejinách baletu, takzvaný 'dejový balet'. Poskytuje veľa možností pre dramatické vyjadrenie a tiež pozrieť sa na tú postavu Dona Juana inak. Samozrejme, to už zostalo v rukách choreografa," povedal Bartko.

Podľa neho chce prvá slovenská tanečná scéna ďalej pokračovať v začatej dramaturgii, ktorá v sebe spája osudy veľkých postáv svetovej dramatickej tvorby, alebo svetových dejín a slovenských tvorcov, choreografov a hudobných skladateľov. Balet SND uvádza balety ako Rasputin, Caligula a Spartakus. Najnovšie to bude Don Juan a v januári budúceho roku by mal do repertoáru pribudnúť výtvarník Andy Warhol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu