Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Jahňatá smerujú do Talianska

Zo Sabinova vyexpedujú pred Veľkou nocou až 43-tisíc zvierat.
Zo Sabinova vyexpedujú pred Veľkou nocou až 43-tisíc zvierat.

SABINOV - Jahňatá putujú do Talianska. Zo Sabinova vyvezú na Apeninský polostrov až 43-tisíc týchto zvierat. Skončia na stoloch južanov, ktorí si nevedia Veľkú noc bez jahniat predstaviť.

Práve kvôli Veľkej noci export zvierat v týchto dňoch vrcholí. "Jahňatá sa k nám dostávajú takmer zo všetkých kútov východného Slovenska," povedal riaditeľ Agrokombinátu Sabinov Anton Kocúrko.

Agrokombinát zo 60 percent vlastnia práve Taliani. Jahňatá majú približne 6 až 8 týždňov a vážia 10 až 12 kíl. O mladé mäso by bol záujem aj medzi slovenskými spotrebiteľmi, cena je však privysoká. "Kilogram živej váhy vykupujeme po 88 korún. Výťažnosť z každého je približne 50 percent, čo znamená, že kilo čistého mäsa kúpime za takmer 180 korún. K tomu treba prirátať cenu práce u nás a rabat pre obchodníkov. Cena na pulte by teda bola v priemere asi 250 až 280 korún. Najdrahšie časti, napríklad stehno, by u nás stálo možno aj 380 korún," vysvetľuje riaditeľ.

Také drahé mäso si u nás môže dovoliť skutočne len málokto. Ročne teda predajú do obchodov na Slovensku len asi 100 jahniat. "V tomto chudobnom kraji sa predávajú obzvlášť ťažko. Ľudia radšej cestujú do neďalekého Poľska, kde si kúpia kilo kuracieho stehna za 37 korún," pripomína Kocúrko. Podľa neho by sa konzumácia zdravej jahňaciny mohla na Slovensku rozšíriť len v prípade štátnych dotácií. "To asi nie je reálne, čo je škoda, lebo naši predkovia boli odchovaní na kapuste a baranine," myslí si riaditeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu