Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

AKTUÁLNE Veľký zvrat po nepokojoch na priechodoch! Slovensko otvára hranice

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Facebook)

BRATISLAVA - Podľa slov ministra vnútra Romana Mikulca (nominant OĽANO) má Slovensko aktuálne 33 uzatvorených malých hraničných priechodov. Tie robia vrásky na čele nielen Slovákom, ale aj občanom okolitých štátov. Na riešenie napätej situácie už apelovalo aj Česko. Vláda našla východisko - do boja povolala väzenskú a justičnú stráž a daňovákov.

Napätie, nespokojní ľudia na jednej aj druhej strane hraníc a drobnohľad polície. Na mnohých našich hraničných priechodoch vládne v tieto dni vypätá atmosféra. Tá je dôsledkom sprísnenia opatrení, ktoré majú pomôcť predísť zavlečeniu nového delta variantu koronavírusu na Slovensko.

Roman Mikulec po rokovaní vlády o otváraní hraničných priechodov (Zdroj: Topky)

Od pondelka prišlo k uzatvoreniu viacerých, podľa kompetentných menej významných hraničných priechodov. Takéto opatrenia však nemajú dopad iba na Slovákov žijúcich na jednej či druhej strane hraníc, ale dotýkajú sa aj každodenného života občanov susedných štátov a rovnako ako slovenskí pendleri, ani tí zahraniční neostali ticho.

Uzavretý hraničný priechod Vrbovce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Napätie panovalo na viacerých hraničných priechodoch s Českom. Podľa záberov z priechodu Horné Srnie – Brumov – Bylnice, ktoré sa objavili na sociálnej sieti, malo prísť dokonca aj k fyzickým stretom medzi protestujúcimi a prítomnými príslušníkmi polície.

Problém bol aj na priechode Moravské Lieskové – Strání, ktorý sa nachádza na ceste I. triedy. Na mieste sa tvorili kolóny a autá boli otáčané. Na protest medzi obcami Vrbovce a Velká nad Veličkou si nahnevaný dav priniesol aj českú vlajku.

Uzavretý hraničný priechod Vrbovce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Česká televízia Nova dokonca informovala o tom, že niektorým nespokojným ľudom došla trpezlivosť a keď vojaci a policajti odišli na obed, odsunuli zátarasy a niekoľko minút priechodom voľne prechádzali.

Situáciu riešil aj český minister vnútra Jan Hamáček, ktorý kontaktoval Romana Mikulca. "Upozornil som ho na komplikácie, ktoré vznikli v dôsledku uzatvorenia niektorých hraničných priechodov," uviedol Hamáček. 

Šéf rezortu vnútra Roman Mikuklec pred dnešným rokovaním vlády pripustil, že niektoré menšie hraničné priechody by sa mohli otvoriť a materiálom sa zaoberala vláda. Výsledkom je, že pri zabezpečení režimu na hraniciach príde na pomoc maximálne 500 ozborojených príslušníkov finančnej správy a 200 príslušníkov väzenskej a justičnej stráže.

Riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ Robert Gucký k situácii na hraniciach (Zdroj: Topky - Maarty)

„Podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie budú nasadzovaní do spoločných hliadok spoločne s príslušníkmi polície na bývalých hraničných priechodoch na vnútornej schengenskej hranici s Maďarskom, Rakúskou republikou, Českou republikou a Poľskou republikou, ako aj na zabezpečovanie verejného poriadku a v súvislosti s opatreniami v boji proti novému koronavírusu na celom území Slovenskej republiky,“ uviedol rezort vnútra. 

Po posilnení kapacít má postupne následne dôjsť aj k otvoreniu menších hraničných priechodov, ktoré sú aktuálne zatvorené. Kedy presne by sa tak malo stať zatiaľ jasné nie je. "Máme 33 malých hraničných priechodov, ktoré boli uzavreté, budeme sa snažiť postupne čo najviac z nich sprejazdniť,“ uviedol Mikulec po rokovanmí vlády. 

Na zmenu situácie už zareagovala aj česká strana. "Slovenský minister vnútra ma práve informoval, že slovenská strana sa rozhodla ku koncu týždňa otvoriť všetky hraničné hraničné priechody a prejsť na náhodné kontroly,“ uviedol na twitteri český minister vnútra Jan Hamáček. 

AKTUÁLNE Veľký zvrat po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pohoda však nepanuje ani na tých priechodoch, ktoré ostali otvorené. Práve naopak, ľudia, ktorý s prísnejším režimom nesúhlasia, protestujú priamo na hraniciach. Na nohách sú najmä pendleri, ktorí po novom budú potrebovať negatívny PCR test nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o zaočkovaní. Platiť by to malo už od piatka 9. júla. S tým však nespokojní obyvatelia prihraničných obcí nesúhlasia. V pondelok sme preto mohli vidieť blokádu priechodu s Maďarskom v Rajke a nie je vylúčené, že v piatok budeme svedkami ďalšieho zabarikádovania hraníc.

 

Tieto hraničné priechody sú od 5. júla zatvorené:

Rakúsko:

Bratislava (Kopčianska ulica) – Kittsee.

 

Česko:

Čadca - Milošová – Šance,

Červený Kameň - Nedašova Lhota,

Horné Srnie – Brumov - Bylnice,

Nová Bošáca – Březová,

Moravské Lieskové – Strání,

Vrbovce – Velká nad Veličkou,

Skalica – Sudoměřice, Brodské – Lanžhot,

cestné prejazdy Kohútka, Drietoma - časť Liešna, Stará Myjava, Kykula, Predpoloma Javorina.

 

Poľsko:

Palota – Radoszyce,

Nižná Polianka – Ožena,

Becherov – Konieczna,

Kurov – Muszynka,

Čirč – Leluchów,

Lysá nad Dunajcom – Niedzica,

Tatranská Javorina - Lysa Poľana,

Suchá Hora – Chocholów,

Bobrov – Winiarczykówka,

Novoť – Ujsoly.

 

Maďarsko:

Veľký Kamenec – Pácin,

Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely,

Skároš – Holloháza,

Domica – Aggtelek,

Tachty – Cered, Kalonda – Ipolytarnóc.

Viac o téme: NepokojeHraniceČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu