Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Herečka Whoopi Goldberg oslavuje 55 rokov: Takto nám zostarla!

Whoopi Goldberg Zobraziť galériu (4)
Whoopi Goldberg (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Známa americká herečka čiernej pleti Whoopi Goldberg, jedna z najvýraznejších komičiek súčasnosti bude mať v sobotu 13. novembra 55 rokov.

Herečku Whoopi Goldbergovú poznáme najmä z komediálnych úloh, debutovala v dráme režiséra Stevena Spielberga Purpurová farba (1985), ktorá mala úspech. Úlohu ponižovanej černošky v ňom zahrala tak presvedčivo, že ju nominovali na Oscara. Získala ho však až v roku 1991 za najlepšiu vedľajšiu úlohu bizarnej jasnovidky v Zuckkerovej duchárskej komédii Duch (1990), v ktorom hlavnú mužskú postavu stvárnil Patrick Swayze, ktorého manželku si zahrala ďalšia úspešná herečka Demi Moore.

Táto úloha jej priniesla aj ocenenie Zlatý glóbus. Medzi najpopulárnejšie americké herečky ju však vyniesli komediálne filmy Setra v akcii (1992) a Sestra v akcii 2: Opäť v habite (1993). Na svojom konte má však viac známych filmov, v ktorých dokázala, že vie dobre zahrať charakterové úlohy. Zahrala si aj v mnohých televíznych filmoch a seriáloch. Narodila sa 13. novembra 1955 v New Yorku ako Caryn Elaine Johnsonová.

Divadlo hrala od detstva, najprv v New Yorku a potom v Los Angeles. Už ako osemročná tancovala a spievala v svetoznámych muzikáloch Hair a Jesus Christ Superstar. Herečka po úspechu svojej divadelnej prvotiny Goldberg-Solo (1984) na Brodwayi v réžii Mika Nicholsa, keď začínajúca hviezda robila šou a parodovala prominentov, čím značne prekvapila newyorské publikum, dostala príležitosť aj vo filme.

Zatiaľ jej posledným filmom je americká romantická dráma od režiséra Nicole Kassella A Little Bit of Heaven, ktorá by sa mala objaviť v roku 2011. O jej nevšednom talente svedčí aj to, že sa stala prvou ženou-komičkou, ktorá dostala cenu amerického spisovateľa Marka Twaina za americký humor roku 2001. Intenzívne sa venuje aj rozhlasu a charitatívnym vystúpeniam. Herečka sa okrem iného preslávila aj ako viacnásobná hostiteľka slávnostného odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied v Los Angeles.

Bola hviezdou Medzinárodného filmového festivalu v českých Karlových Varoch roku 1996, kde sa zúčastnila na premietaní jej filmu Eddie (1996) z basketbalového prostredia. V roku 1998 otvorila v kalifornskej Santa Monike svoju prvú reštauráciu pod názvom Cool Planet, ktorá sa mala sústreďovať na predaj zmrzliny a sladkých studených pokušení. Bola trikrát vydatá a má jednu dcéru, ktorá vo svojich 14 rokoch urobila herečku starou mamou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu