Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Flašíkov boj s rakovinou: Nečakaný zvrat!

Fedora Flašíka chemoterapia nateraz nečaká. Zobraziť galériu (4)
Fedora Flašíka chemoterapia nateraz nečaká.

BRATISLAVA – Toto ani on sám nečakal! Podnikateľ Fedor Flašík (52), ktorému len pred pár týždňami lekári diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín, si aspoň na chvíľu môže mierne vydýchnuť.

Už tento týždeň mal finančník Fedor Flašík začať drastickú liečbu rakoviny lymfatických uzlín pomocou chemoterapie. Topky.sk však zistili, že sa na istý čas odkladá. Dôvod sme zisťovali u samotného Flašíka.

V pondelok zasadalo lekárske konzílium a doktori sa zhodli na tom, že zatiaľ nádor nie je v takom štádiu, že by som musel podstúpiť ihneď chemoterapiu. Dali mi určité argumenty, ktoré som prijal. Povedali mi, že treba zvoliť prístup ´watch and wait´, aby sme predišli vedľajším účinkom chemoterapie. Následky tejto liečby bývajú rôzne, môžu telu veľa uškodiť a skrátiť dĺžku života,“ objasnil nám podnikateľ dôvod, prečo sa rozhodli chemoterapiu nateraz odložiť. Milionár bude teda pod neustálym dohľadom odborníkov. Tí budú sledovať, ako sa bude ochorenie vyvíjať.

Hlavne si to musím upratať v hlave. Nádor tu je, budem s ním žiť. Vnútorne sa cítim v pohode, nemám dôvod neveriť lekárom. Tú liečbu budem musieť aj tak absolvovať, ale možno o päť rokov, možno neskôr, možno zajtra. Uvidíme, aký bude mať ten nádor progres, ako s ním bude môj organizmus vychádzať,“ povedal nám Fedor.

Flašík dokonca priznal, že ho nečaká ani žiadna diéta, či iná forma liečby. „Nie, nič neexistuje. Snažím sa s týmto ochorením bojovať. O takých desať rokov môže prísť niečo, čím sa dá tá choroba úplne vyliečiť,“ zamýšľal sa podnikateľ, ktorý bude musieť chodiť na pravidelné kontroly. „Každý mesiac budem musieť ísť na odber krvi a každé tri mesiace na CT vyšetrenie. Ak bude všetko v poriadku, s chemoterapiou počkáme,“ vysvetlil Fedor, ktorý toto rozhodnutie berie pozitívne: „Je to svojím spôsobom dobrá správa,“ uzavrel Flašík.

Čo na to lekár?

Topky.sk pred pár dňami oslovili aj onkológa MUDr. Jozefa Dolinského, odborníka z Národného onkologického ústavu, u ktorého sme zisťovali postupy liečenia pri takomto ochorení. Už vtedy tvrdil, že štandardným postupom je pozorovanie. „Štandardný manažment indolentných lymfómov zahŕňa viaceré prístupy ako napr.: ´watch and wait´ stratégiu (teda iba sledovanie, ktoré sa zvažuje najmä u starších pacientov so sprievodnými inými ochoreniami, ktorí nemajú klinické ťažkosti), rádioterapiu, chemoterapiu, imunoterapiu, rádioimunoterapiu a cielenú ´biologickú´ liečbu. Liečba sa určuje podľa typu a predovšetkým štádia ochorenia,“ vysvetľoval Dolinský a pokračoval: „Významná časť pacientov nemá v dobe zistenia diagnózy žiadne klinické príznaky, v odborných kruhoch sa pripúšťa aj možnosť oneskoreného začatia liečby, t.j. až pri objavení sa prvých príznakov. Väčšina pacientov predsa len v priebehu ďalších rokov potrebuje liečbu.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu