Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Avatar úplne potopil Titanic: Tržby, ktoré vyrážajú dych!

Avatar
Avatar (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Sci-fi Avatar Jamesa Camerona v severoamerických kinách pokorilo aj posledný rekord Titanicu (1997). Po prekonaní mimoamerických a celosvetových tržieb sa mu totiž v utorok podarilo zlomiť i rekordné severoamerické tržby, ktoré oscarová snímka stanovila v roku 1998.

Ako v stredu po zverejnení tržieb z utorka potvrdila distribučná spoločnosť 20th Century Fox, domáce tržby Avataru dosiahli 601,1 milióna amerických dolárov (asi 429,787 milióna eur) a prekonali tak 12-ročný rekord Titanicu - 600,8 milióna dolárov. Filmový hit, ktorý v utorok získal deväť nominácií na Oscara, zároveň zvýšil svoje zámorské tržby na 1,48 miliardy dolárov (asi 1,058 miliardy eur) a celosvetové na 2,08 miliardy dolárov (asi 1,487 miliardy eur).

Fanúšikovia a fanúšičky Avataru sa navyše podľa amerických médií môžu začať tešiť na návrat na Pandoru, spoločnosť News Corp. totiž podľa jej šéfa Ruperta Murdocha začala s Jamesom Cameronom rokovať o možnom pokračovaní filmu. Sám Cameron navyše novinárom povedal, že má nápady na pokračovanie.

Ako však upozorňujú analytici, návštevnosť Avataru v skutočnosti rekordná nie je, pretože po zohľadnení inflácie, vyšších cien bežného vstupného do kín oproti minulosti a vyšších cien vstupeniek na 3D projekcie a do IMAXov, je situácia úplne iná. Príplatky za 3D projekcie podľa nich môžu zvýšiť cenu bežnej vstupenky do kina o 25 až 40 percent.

Podľa magazínu The Hollywood Reporter pritom minimálne 65 percent mimoamerických tržieb Avataru a takmer 80 percent tých domácich tvoria príjmy z 3D kín, zatiaľ čo napríklad Temný rytier (2008) Christophera Nolana získal v IMAXoch len 6,5 percenta svojich celosvetových tržieb. Najnavštevovanejším filmom je tak podľa odborníkov naďalej historická romantická snímka Odviate vetrom, ktorá si v roku 1939 na svoje konto pripísala celosvetové tržby 400 miliónov dolárov.

Tie totiž po zohľadnení inflácie v súčasnosti zodpovedajú asi šiestim miliardám dolárov. V historickom rebríčku severoamerických tržieb filmov po zarátaní inflácie na portáli boxofficemojo.com je Avatar na 21. priečke.

Druhá priečka za filmom Odviate vetrom, patrí Hviezdnym vojnám (Star Wars: Epizóda IV - Nová nádej) z roku 1977, nasleduje muzikál The Sound of Music (1965), na štvorke je E.T. - Mimozemšťan (1982), päťka patrí Desatoru prikázaní (1956), šiesty je spomínaný Titanic, na sedmičke sa umiestnili Čeľuste (1975), osmičku obsadil Doktor Živago (1965), deviaty je Exorcista (1973) a prvú desiatku uzatvára animovaná Snehulienka a sedem trpaslíkov (1937) z produkcie Walta Disneyho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu