Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Doherty si zavaril: Na koncerte spieval nacistickú hymnu!

Pete Doherty Zobraziť galériu (7)
Pete Doherty

LONDÝN - Anglický spevák Pete Doherty sa ospravedlnil za to, že počas svojho sobotného vystúpenia na festivale On3 v nemeckom Mníchove zaspieval časť bývalej nemeckej hymny, ktorá sa spája s nacistickou propagandou. Podľa slov hudobníkovho manažéra Adriana Huntera tak nespravil úmyselne.

Tridsaťročného frontmana skupiny Babyshambles publikum vypískalo po tom, čo počas úvodnej piesne Hit the Road Jack zaspieval Deutschland, Deutschland über alles (v preklade Nemecko, Nemecko nadovšetko).

Tento koncert navyše naživo vysielalo miestne rádio Bayerischer Rundfunk, ktoré prenos zastavilo hneď ako Doherty začal spievať kontroverznú pasáž. Po tomto incidente odspieval bývalý priateľ modelky Kate Moss ešte päť skladieb, ale potom ho organizátori z bezpečnostných dôvodov radšej odviedli z pódia.

"Pete sa hlboko ospravedlňuje, ak niekoho svojím vystúpením urazil. Nebol si vedomý nevhodnosti tejto časti piesne. Chcel iba osláviť svoje vystúpenie v Mníchove a splynúť s publikom. On sám má židovský pôvod a taktiež spolupracoval s viacerými organizáciami zameranými na boj proti rasizmu a fašizmu," uvádza sa v liste, ktorý zverejnili na oficiálnej stránke festivalu.

Prvá sloha piesne Das Lied der Deutschen alebo Deutschlandlied sa ako nemecká hymna nepoužíva od konca druhej svetovej vojny, pretože jej text sa spája s Treťou ríšou. Namiesto nej sa ako oficiálna hymna používa len tretia sloha tejto skladby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu