Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dražba Jacksonových vecí: Už zarábajú na jeho smrti!

Michael Jackson Zobraziť galériu (4)
Michael Jackson

LAS VEGAS - Piatková dražba vecí, ktoré patrili zosnulému spevákovi Michaelu Jacksonovi, vyvolala nečakaný záujem kupcov.

Aukčná sieň Julien's Auctions v Las Vegas odhadovala, že predaj nevynesie viac ako 6000 dolárov (asi 4200 eur), cena vydražených vecí sa ale nakoniec vyšplhala až na 205 000 dolárov (približne 144 000 eur). Aukčná sieň však cenu dražených vecí odhadovala ešte pred Jacksonovou nečakanou smrťou. Spevák zomrel po zástave srdca vo štvrtok v Los Angeles.

V piatakovej aukcii bol na predaj okrem iného rukopis Jacksonovej piesne Bad, obal hudobného albumu s podpisom všetkých členov skupiny Jackson 5 alebo detský obrázok komixovej postavičky Mickey Mouse, ktorú vtedy budúci spevák nakreslil ako černocha a podpísal ako "Mike Jackson". Obrázok nakoniec aukčná sieň vydražila za 25 000 dolárov (asi 17 500 eur).

Predaný bol aj spevákov odkaz pre muža menom Greg, v ktorom spevák ďakuje "za kúzelné chvíle" a dúfa "v začiatok krásneho priateľstva". Za ručne písanú správu neznámy kupec zaplatil 18 750 dolárov (asi 13 200 eur). Všetkých 21 dražených predmetov pochádzalo zo zbierky Davida Gesta, producenta, bývalého manžela herečky a speváčky Lizy Minnelli a Jacksonovho blízkeho priateľa.

Aukcia sa konala v rámci každoročnej dvojdňovej dražby vecí patriacich celebritám a bola naplánovaná mnoho mesiacov dopredu. Predávali sa tu aj artefakty po Elvisovi Presleym a Marylin Monroe.

Riaditeľ aukčnej siene Julien's Auctions Darren Julien pripustil, že uvažovali aj o stiahnutí vecí po spevákovi z aukcie, nakoniec sa ale rozhodli dražbu urobiť. "Dražby sa zúčastnili ľudia z celého sveta. Urobili sme to ako poctu Michaelu Jacksonovi." dodáva Julien.

Dražby sa nezúčastnili iba fanúšikovia slávneho speváka. Krištáľmi prešité tričko, v ktorom Jackson vystupoval počas svojho turné v roku 1984, kúpil za 52 500 dolárov (asi 36 900 eur) Glenn Johnson, obchodník s nehnuteľnosťami a amatérsky zberateľ. Svoju účasť na dražbe zdôvodnil takto: "Sledujem, ako kostýmy Elvisa Presleyho stúpajú až na hodnotu štvrť milióna dolárov. Dúfam preto, že kúpa Jacksonovho trička bude dobrou investíciou."

Zvýšený záujem o veci spojené s Jacksonom zaznamenala aj internetová aukčná sieň eBay. Priemerná cena, za ktorú sa artefakty so spevákom predávajú, stúpla už vo štvrtok oproti predchádzajúcim dňom o 31 percent.

Obchodníci so zberateľskými predmetmi si ale nie sú istí, ako dlho tento zvýšený záujem vydrží a či ho nepoškodí spevákove excentrické chovanie či obvinenie z pedofílie, ktorému musel čeliť v roku 2003.

Podľa Martina Brochsteina z asociácie Licensing Industry Merchandisers pomôže spevákova smrť predovšetkým obchodom s jeho autogramami a osobnými vecami. Očakávať sa dajú aj nové spomienkové predmety, napríklad tričká s Jacksonovými fotografiami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu