Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pochod proti rakovine: Celebrity nezastavil ani dážď!

Pochod Bratislavou Zobraziť galériu (8)
Pochod Bratislavou

BRATISLAVA - Modelky Adriana Sklenaříková a Daniela Peštová, speváčka Dara Rolins, herečka a zabávačka Petra Polnišová a ďalšie známe osobnosti dnes v bratislavských uliciach upozorňovali na hrozbu nádorov prsníka. K pochodu proti rakovine sa napriek daždivému počasiu pridali stovky ľudí. Karcinómy prsníkov sú podľa štatistík najčastejším rakovinovým ochorením slovenských žien.

"Toto je druh rakoviny, nad ktorým možno zvíťaziť na plnej čiare, ak sa to podchytí včas," vyzvala ženy na lekárske prehliadky prsníkov Rolins. Práve prostredníctvom nich môžu špecialisti odhaliť nádor v štádiu, keď liečba môže byť vysoko účinná. Ženy by mali "bojovať" proti rakovine pravidelnými návštevami gynekologických ambulancií aj podľa Polnišovej.

"Na prehliadky treba chodiť," zdôrazňovala počas chôdze uličkami historického centra hlavného mesta. Neskoré nasadenie liečby totiž môže viesť nielen k nutnosti prsník amputovať, ale aj úmrtiu, upozorňujú dlhodobo odborníci.

Slovenské ženy však podľa skorších informácií zdravotníkov či zdravotných poisťovní prehliadky zanedbávajú. Vyšetrenie na mamografickom prístroji určenom pre skoré odhaľovanie nádoru podstupuje len časť zo žien, ktoré naň majú nárok.

Rakovina prsníka tvorila podľa štatistík zverejnených v ročenke Národného centra zdravotníckych informácií v roku 2004 približne 18 percent zo všetkých zhruba 12.300 prípadov onkologických ochorení u žien. Rakovina je pritom po srdcovo-cievnych ochoreniach už dlhšie druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku.

V minulosti čelili karcinómu prsníka napríklad aj populárne zahraničné speváčky Kylie Minogue či Anastacia. Okrem osvety by podujatie malo prispieť aj k získavaniu peňazí na boj proti tomuto druhu onkologického ochorenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu