Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Eurovízia: Kamil a Nela už majú len tri dni!

Nela Pocisková a Kamil Mikulčík Zobraziť galériu (5)
Nela Pocisková a Kamil Mikulčík

MOSKVA - Blíži sa finále 54. ročníka autorskej súťaže Eurovision Song Contest 2009, ktoré sa uskutoční 16. mája v Rusku. Slovensko sa tu objaví po jedenástich rokoch. Víťazi domáceho finále Nela Pocisková a Kamil Mikulčík už teda majú iba niekoľko hodín na to, aby doladili posledné detaily svojho vystúpenia.

O postup zabojujú v druhom semifinálovom kole 14. mája s piesňou Leť tmou, ktorú skomponoval Rastislav Dubovský a text napísali Anna Žigová a Petronela Kolevská. Dvojica bude v skupine spolu s ďalšími osemnástimi krajinami, a to s Gréckom, Maďarskom, Slovinskom, Poľskom, Chorvátskom, Írskom, Estónskom, Albánskom, Ukrajinou, Moldavskom, Litvou, Azerbajdžanom, Dánskom, Srbskom, Poľskom, Nórskom, Cyprom a Lotyšskom.

Veľkému finále Eurovison Song Contest podľa pravidiel predchádzajú dve semifinálové kolá, z ktorých sa vyberie 20 postupujúcich krajín. Prvé je 12. mája a súťažiť v ňom budú aj naši českí susedia, ktorí si za zástupcu zvolili skupinu Gipsy.cz. Keďže je Česká republika zaradená do inej skupiny než Slovensko, nebude možné vzájomné posielanie si hlasov, ako tomu bolo v minulosti. Súťažiť s nimi budú Fínsko, Švédsko, Belgicko, Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Malta, Portugalsko, Rumunsko, Island, Bulharsko, Izrael, Turecko, Švajčiarsko, Andorra, Arménsko, Bielorusko a Macedónsko. Dvadsať krajín postupujúcich do medzinárodného finále doplní Rusko ako víťaz predchádzajúceho ročníka a krajiny "Veľkej štvorky“ Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko a Nemecko, ktoré sú najväčšími sponzormi súťaže.

Eurovision Song Contest je každoročná súťaž pesničiek organizovaná od roku 1956 Európskou vysielacou úniou. Zúčastniť sa jej môže každý aktívny člen únie a okrem tohto členstva musí byť i súčasťou európskeho vysielacieho priestoru, alebo členom Rady Európy. Historicky prvým víťazom súťaže bola speváčka Lys Assia reprezentujúca Švajčiarsko s piesňou Refrain, ostatným je Rus Dima Bilan, ktorý si v roku 2008 v Belehrade získal srdcia divákov skladbou Believe. Od svojho vzniku má Eurovízia stanovené pravidlá, ktoré počas jej trvania prešli viacerými úpravami. Jedným z nezmenených je, že spev musia byť naživo. Jazyk je od roku 1999 ľubovoľný, televízia na národnej úrovni má však právo stanoviť si ho. V slovenskom národnom kole tak bola podmienkou účasti slovenčina. Dĺžka prezentovanej piesne bola v roku 1962 stanovená na tri minúty. Počas vystúpenia je na pódiu povolených maximálne šesť ľudí, pričom každý musí mať viac ako 16 rokov. Zmena nastala pri rozhodujúcom výbere účastníkov, kedy okrem SMS hlasovania bude rozhodovať aj prítomná porota.

Slovensko sa po prvý raz do súťaže Eurovision Song Contest zapojilo v roku 1997, skupina Elán sa však do finále nekvalifikovala. Druhý pokus nasledoval o rok neskôr, keď nás reprezentovala kapela Tublatanka so skladbou Nekonečná pieseň. Po dvojročnej pauze Slovensko zastupoval spevák Marcel Palonder s piesňou Kým nás máš a zatiaľ poslednou reprezentantkou bola speváčka Katarína Hasprová s Modlitbou v roku 1998. Doteraz najväčší úspech zaznamenala Tublatanka, ktorá sa umiestnila na 19. mieste. Jedenásť rokov Slovensko nevyslalo žiadneho ďalšieho reprezentanta, až kým v novembri minulého roka nevyhlásila Slovenská televízia národné kolo Eurovízie. Po prvý raz v histórii Eurovízie na Slovensku sa uskutočnil transparentný výber interpretov, verejné semifinálové kolá, v ktorých diváci hlasovali prostredníctvom SMS-iek za "sekudovania poroty ". "Chceme, aby sa do hlasovania zapojili aj diváci, ale do národného finále by sme chceli prizvať aj odbornú porotu. Do veľkého finále musíme poslať to najlepšie. Tu už nejde len o nášho národného víťaza, ale o nášho dôstojného národného reprezentanta,“ povedal programový riaditeľ STV Roman Lipták na novembrovej tlačovej konferencii pri vyhlásení súťaže.

Počuli ste horúce „pikošky“ o osobnostiach či udalostiach nášho šoubiznisu? Podeľte sa s nami o ne! Posielajte SMS a MMS na 0910 177 023 alebo nám napíšte e-mail na tipy@topky.sk!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu