Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Švajda v bolestiach: Nečakaná operácia!

Patrik Švajda Zobraziť galériu (9)
Patrik Švajda

BRATISLAVA – Musí pod nôž! Markizácky moderátor Patrik Švajda (36) si nedávno privodil bolestivé zranenie, kvôli ktorému čoskoro podstúpi operačný zákrok. Topky.sk zistili, čo sa mu stalo.

Prietrž, ľudovo nazývaná aj pruh, patrí medzi najčastejšie "chirurgické" ochorenia. Tým momentálne trpí aj moderátor hlavného markizáckeho spravodajstva Patrik Švajda.

Topky.sk zistili, že ho čoskoro čaká laparoskopická operácia. „Áno, bol som minulý týždeň u doktora a diagnostikoval mi pruh. V najbližšej dobe pôjdem pod nôž,“ priznal Švajda, ktorý si myslí, že za to môže preťaženie organizmu. „V poslednom čase som veľa snoubordoval. Nie je preto vylúčené, že za to zranenie môže práve šport. Ťažko to však určiť,“ zamýšľa sa markizák.

Zranenie, akým trpí moderátor, vie byť poriadne bolestivé. Najmä pri prudších pohyboch. A to nám potvrdil aj Patrik Švajda. „Zabolieť to vie najmä pri pohybe a športovaní. Nie je to však až také strašné, že by som nemohol moderovať,“ dodal moderátor.

Prietrž - pruh

Postihuje 5 až 10 percent obyvateľov, teda len na Slovensku ročne asi pol milióna ľudí. Najčastejšie ide o takzvanú slabinovú prietrž, ktorú lekári zistia vo väčšine - 90 percentách u mužov. Príznaky ochorenia závisia od toho, o aký typ prietrže ide.

Bolesti v oblasti slabín pri dlhšom státí, alebo chôdzi pociťujú pacienti so slabinovou alebo stehennou prietržou. Jediný spôsob ako sa dá prietrž liečiť, je rýchly operačný zákrok. Odstrániť sa dá teda „chirurgickou“ operáciou - laparoskopiou.

Pri nej je kozmetický efekt oveľa lepší, hospitalizácia sa skráti na jeden až dva dni v porovnaní s asi štyrmi dňami, keď sa operuje klasickou metódou. Skracuje sa aj obdobie práceneschopnosti. Pri klasickej operácii zostávajú pacienti po operácii prietrže doma aj šesť týždňov, pri laparoskopickej to je asi 10 dní.

Počuli ste horúce „pikošky“ o osobnostiach či udalostiach nášho šoubiznisu? Podeľte sa s nami o ne! Napíšte nám na tipy@topky.sk!



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu