Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Raperský drsňák mieri do Bratislavy

50 Cent Zobraziť galériu (3)
50 Cent

NEW YORK - Na líci má jamku po guľke, za sebou drsné detstvo v gete, predávanie drog a na konte 22 miliónov predaných albumov. Muž číslo jeden amerického gangsta rapu s prezývkou 50 Cent dnes patrí k najbohatším raperom všetkých dôb.

Okrem vlastného vydavateľského domu G-Unit založil aj odevnú značku a jeho životné osudy už aj sfilmovali. Tentoraz jeho vystúpenie prvýkrát rozduní bratislavskú Sibamac Arénu, kde sa predstaví v utorok.

Každým cólom "drsniak" zo západného pobrežia USA nedávno pritiahol pozornosť médií "vojnou" s iným svetoznámym raperom Kanye Westom o to, kto predá viac dosiek z ich nových albumov. Súboj 50 Cent nakoniec prehral, ale predajnosti oboch platní to rozhodne prospelo. Raperskej vojne venoval obálku prestížny magazín Rolling Stone, internetový predajca Amazon.com dokonca inštaloval počítadlo, ktoré sledovalo výsledky "boja".

Na albume Curtis, o ktorý šlo v stávke, pracoval 50 Cent dva roky za účasti hostí zvučných mien - napríklad Eminema alebo Justina Timberlaka. Je to jeho tretí veľký album, predchádzajúcimi dvomi s názvom Get Rich or Die Tryin a The Massacre sa preslávil. Vydanie ďalšieho cédečka Before I self destruct pritom už naplánoval na február budúceho roka.

Život sa s černošským muzikantom vôbec nemaznal. 50 Cent, vlastným menom Curtis James Jackson, sa narodil 6. júla 1975 v New Yorku. Ako osemročný prišiel o matku, vychovávali ho prarodičia z matkinej strany. V 12. rokoch predával kokaín. Prvýkrát ho zatkli už na strednej škole za držanie drog.

A pred siedmimi rokmi schytal deväť rán z pištole. Postrelili ho do líca, ruky a do nôh. Dnes nosí nepriestrelnú vestu. Jeho terénny voz je tiež nepriestrelný a odolný proti bombám.

Svoj prvý singel vydal v roku 1999 pod názvom How to rob, pričom ním parodoval vtedajšie hudobné celebrity. Pre šoubiznis ho objavil Eminem. Po krátkej spolupráci s Columbia Records v roku 2000 nahrával svoju hudbu sám a nakoniec podpísal zmluvu so značkou Aftermath, čo je impérium Eminema a ďalšieho známeho rapera Dr. Dre.

V roku 2002 50 Cent založil label G-Unit, čo je skratka pre Guerrilla nebo Gangsta. A v roku 2005 sa dokonca dočkal filmového spracovania svojich životných osudov. Film sa volá Get rich or die tryin', pričom je ho možné zohnať na DVD aj na Slovensku.

Gangsta rap je druh hip-hopu, ktorý sa rozvinul v 90. rokoch 20. storočia. "Gangsta" je inak vyslovované slovo gangster a príslušne tomu je i tento žáner vysoko kontroverzný. Jeho súčasťou bývajú tvrdé texty, ktoré pojednávajú o násilí, drogách, prostitúcii či rasizme a jeho tvorcovia sú alebo často boli v rozpore so zákonom. Napriek silnej kritike raperi argumentujú tým, že len vyslovujú nahlas problémy, ktoré v chudobných častiach veľkých miest skutočne existujú. Dnes je tento žáner svetovo populárny a jeho stúpenci - Dr. Dre, Snoop Dogg, Ice-T či skupina N.W.A. - sú veľkými hviezdami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu