Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Jozef Kubáni: Ťažká operácia syna... A on pri ňom nebol!

Joža Kubániho nesužujú len horúčavy, ale aj trápenie o syna Filipa. Zobraziť galériu (2)
Joža Kubániho nesužujú len horúčavy, ale aj trápenie o syna Filipa.

BRATISLAVA - Kým štvorročný chlapček ležal v narkóze na operačnom stole, jeho otec - známy jojkársky reportér Jozef Kubáni (42) - brázdil slovenské cesty, aby vyhral stávku s kolegom Rasťom Ekkertom (37)!

Malý Filip sa narodil s vrodenou chybou obličky, ktorú mu teraz museli chirurgicky odstrániť. A jeho otec nebol v ťažkých chvíľach pri ňom...

„Veľmi ma to mrzí, že som tam nebol. A pritom som mu to sľúbil,“ priznal chybný krok zdrvený otec. Jeho štvorročný synček, ktorého má z predošlého vzťahu, sa narodil s vrodenou chybou obličky a tú mu teraz museli vyoperovať. „Filipko je už, našťastie, v poriadku,“ vydýchol si Kubáni, ktorý chce svojmu potomkovi venovať všetok voľný čas po návrate z dobrodružnej výpravy po Slovensku.

Veď nebyť detinskej stávky s kolegom Rasťom Ekkertom (dvojica sa pred osemnástimi dňami vydala na 650-kilometrovú púť naprieč Slovenskom), mohol byť pri svojom synovi - povzbudzovať ho pred ťažkým zákrokom, držať za rúčku či utierať mu spotené čielko... No on pri ňom nebol!

Akoby sa chcel osud Kubánimu vypomstiť, nechýbalo veľa a tatranský dobrodruh takmer skolaboval! Neznesiteľné horúčavy, 400 kilometrov chôdze po „horiacom“ asfalte a najmä výčitky otca, ktorý nebol chorému synovi nablízku, urobili svoje. „Jožo melie z posledného! Už má hrozné závraty,“ povedal člen štábu, ktorý dvojicu cestovateľov sprevádza na ich túre. Práve hrozba zdravotných komplikácií spôsobila, že vedenie Jojky stávku Kubáni verzus Ekkert včera prerušilo na 24 hodín.

Oblička stačí aj jedna

Obličky sú párový orgán uložený po bokoch driekovej časti chrbtice, majú fazuľovitý tvar a na povrchu sú obalené tukovým tkanivom. Na reze obličiek môžeme rozoznať dve odlišné vrstvy: kôru a dreň. Obličky sú na život nevyhnutne dôležité. Ak sa zastaví ich činnosť, nastane rozsiahla porucha vnútorného prostredia – urémia (hromadenie škodlivín v organizme) - a postihnutý v pomerne krátkom čase umiera. Dieťa, ktorému pre vrodenú chybu museli jednu obličku operačne odstrániť, môže napriek tomu viesť plnohodnotný život. Ak je totiž druhá oblička zdravá, je schopná nahradiť aj činnosť poškodenej a dieťa nepotrebuje ani dialyzačnú liečbu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu