Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Šmelkovci: Najprv výhra v Bailande, teraz pripravujú pohreb dcérky

Rodina Šmelkovcov smúti za zosnulou dcérkou. Zobraziť galériu (3)
Rodina Šmelkovcov smúti za zosnulou dcérkou.

NOVOVESKÁ HUTA - Najhorší nákup v živote: trinástoro čiernych šiat, v ktorých súrodenci Šmelkovci odprevadia zajtra na poslednej ceste svoju zosnulú sestričku.

Rodina sa z víťazstva v markizáckej tanečnej šou Bailando tešila len krátko. Nová strecha, ktorú im vytancovali Juraj Šoltés (22) a Viki Ráková (25), prichýlila postihnutú Barborku († 11), trpiacu detskou mozgovou obrnou, len na pár dní. V nedeľu popoludní zomrela.

Barborka sa narodila s detskou mozgovou obrnou a svoj krátky život bola odkázaná na opateru svojich rodičov. Nedokázala chodiť ani sedieť. Iba ležať v kočíku. Otec Jozef (35) s mamou Vierkou (37) ju nosili na rukách alebo polohovali na pohovke. Postihnuté dievčatko prežilo svoj život medzi štyrmi stenami trojizbovej drevenice v Novoveskej Hute.

Rodina Šmelkovcov mala čo robiť, aby uživila svojich trinásť zdravých detí a postihnutú Barborku. Rodičia však ani len nepomysleli na to, že by ju umiestnili do ústavu pre postihnuté deti. „Milovali sme ju rovnako ako ostatné deti a tie ju brali ako rovnocenného súrodenca. Bolo to naše slniečko, neviem, ako sa s tým zmierime,“ hovorí so slzami v očiach mama Vierka.

Na tú osudnú nedeľu Šmelkovci nikdy nezabudnú. Ich postihnutá dcérka naposledy vydýchla. Stalo sa tak okolo pol tretej popoludní priamo v dome rodiny Šmelkovcov. „Zomrela na to, na čo bola postihnutá,“ potvrdil Novému Času otec Jozef.

So slzami v očiach a so smútkom v duši sa včera predpoludním vybrala pätnásťčlenná rodina vybavovať smútočné záležitosti. „Akurát vybavujeme pohreb a kupujem pre deti čierne oblečenie, lebo nič také nemajú,“ povedala Viera Šmelková.

Zajtra o 14. hodine ich čaká rozlúčka s milovanou Barborkou. „Volala mi pani Šmelková, že v stredu je pohreb. Je to hrozné, viem, že rodičia sa o ňu veľmi starali. Aj keď sme boli na nakrúcaní u nich, stále ju mali na rukách,“ povedal so smútkom v hlase Juraj Šoltés. Jeho tanečná partnerka Viki Ráková na telefonické ani esemeskové výzvy Nového Času nereagovala.

ČO JE DETSKÁ MOZGOVÁ OBRNA


Vzniká poškodením nezrelého mozgového tkaniva v období počas tehotenstva, pri pôrode či tesne po ňom. Najčastejšie je táto diagnóza stanovená u detí, ktoré sa narodia predčasne, prípadne s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Ochorenie sa prejavuje poruchami pohybu, zraku, sluchu či správania a tiež epileptickými záchvatmi. U každého postihnutého jedinca sa poruchy prejavujú iným spôsobom. Starostlivosť o dieťa s týmto ochorením si vyžaduje časté návštevy neurológa, psychológa, logopéda... Dôležitá je rehabilitačná starostlivosť, nemala by sa zo strany rodičov zanedbať, pretože vďaka nej sa stav postihnutého dieťaťa môže výrazne zlepšiť. To, ako dlho dokáže žiť, závisí od vážnosti postihnutia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu