Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kostelný skončil v moskovskej nemocnici: Museli ho operovať!

Ľuboš Kostelný
Ľuboš Kostelný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Slovenskom dome v Moskve spala uplynulú noc len sestra Ľuboša Kostelného Alexandra. Hercovi totiž museli odstrániť z tela šrapnel a zostal v nemocnici na pozorovaní.

"Slovenský občan, ktorý zostal v Moskve, sa v priebehu včerajšieho dňa podrobil chirurgickému zákroku a túto noc strávil v nemocničnej izbe, na našom zastupiteľskom úrade ubytovali len jednu občianku," povedal hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

Herečka Zuzana Fialová sa vraj zákroku zatiaľ nepodrobila, oficiálne informácie o jej pripravovanej operácii neexistujú. "O zdravotnom stave občianky SR na žiadosť jej rodiny informácie poskytovať nebudeme," odkázal Schwarzbacher. Slovenský veľvyslanec v Rusku Jozef Migaš v pondelok v TA3 povedal, že herečku čaká operácia, zrejme pre poranenia od črepín z výbušniny. Okrem toho má poranené aj ucho. Podľa informácií lekári kvalifikujú Fialovej zranenia ako stredne ťažké.

Ministerstvo zahraničných vecí SR v pondelok potvrdilo, že sa na moskovskom letisku v čase výbuchu nachádzali minimálne piati Slováci. Podľa medializovaných informácií boli na letisku herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou Alexandrou. Na rovnaký let z Viedne sa podľa Schwarzbachera zaregistrovali aj ďalší dvaja Slováci. "Podľa predbežných informácií sú tiež v poriadku,“ povedal Schwarzbacher.

Kostelný so sestrou odišli po výbuchu do Slovenského domu, ktorý spadá pod ambasádu v Rusku. MZV registrovalo krátko pred 20:00 v Stredisku MZV SR pre pomoc občanom tri žiadosti príbuzných, ktorí sa zaujímali o svojich blízkych v Moskve. "Preverovali sme to, ich príbuzní sú v poriadku,“ uviedol Schwarzbacher.

Po výbuchu v pondelok o 16:32 miestneho času (14:32 SEČ) v časti príletovej haly medzinárodného letiska Domodedovo zahynulo 35 ľudí a ďalších 180 utrpelo zranenia. Krátko predtým na letisku pristálo niekoľko desiatok medzištátnych letov. Medzi obeťami útoku je podľa internetovej stránky domoded24.com najmenej sedem cudzincov. Úrady zatiaľ identifikovali 25 tiel, vrátane dvoch Britov, Nemca, Bulhara. Ďalší traja identifikovaní cudzinci sú z Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu.

Predbežnú identifikáciu obetí vykonali ruské úrady na základe dokumentov, ktoré sa pri nich našli. Podľa moskovských úradov ostáva v nemocniciach 87 ľudí, medzi nimi je aj osem cudzincov. V kritickom stave sa stále nachádza 40 zranených. Ruský prezident Dmitrij Medvedev v utorok obvinil zo zodpovednosti za útok vedenie a manažment letiska a nedostatočné bezpečnostné opatrenia.

"To, čo sa stalo, demonštruje, že došlo k vážnemu narušeniu bezpečnosti. Niekto sa musel veľmi usilovať o prenesenie alebo prinesenie takého veľkého množstva výbušnín," uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na prezidenta Medvedeva. Rusku už stihli vyjadriť sústrasť viacerí zahraniční lídri, ktorí hovoria o odsúdeniahodnom teroristickom útoku. Kondolovali aj politické osobnosti zo Slovenska - prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová aj minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu