Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Bolesť v kĺboch: Ako sa jej brániť?

Pobyt v kúpeľoch môže pomôcť zmierniť bolesti kĺbov, ale pri predpisovaní procedúr sa musí postupovať opatrne.
Pobyt v kúpeľoch môže pomôcť zmierniť bolesti kĺbov, ale pri predpisovaní procedúr sa musí postupovať opatrne.

Jej postup je veľmi pomalý a nenápadný, najskôr zistíme, že nás prsty na rukách akosi neposlúchajú. Ráno ich máme stuhnuté, ale keď ich rozhýbeme, postupne to prejde, a tak tomu neprikladáme väčší význam. Zanedbanie choroby zvanej reumatoidná artritída však môže mať veľmi závažné dôsledky. Dá sa jej vôbec vyhnúť a aká je jej liečba?

Artritída je v podstate infekčný zápal kĺbov, pričom existuje niekoľko druhov. Asi najnebezpečnejšie následky zanecháva reumatoidná artritída. Toto chronické zápalové ochorenie postihuje predovšetkým kĺby, svaly, šľachy aj väzy a môže viesť k deštrukcii chrupaviek a spojivového tkaniva, následkom čoho dochádza až k deformácii kĺbov.

Príčiny vzniku ochorenia

Zápal je reakciou ľudského organizmu na rôzne škodlivé podnety, príčiny vzniku reumatoidnej artritídy však doteraz známe nie sú. "Všetky ochorenia, vrátane artritídy, ktoré vznikajú na základe zápalu, narušujú ľudskú imunitu a bojujú proti nám našimi zbraňami. Ničia vnútornú rovnováhu tým, že telo začne produkovať vo väčšom množstve takzvané protizápalové mediátory, ktoré organizmus dráždia. Jednoducho povedané - obranný systém človeka akoby sa zbláznil a útočí na vlastný organizmus," približuje MUDr. Richard Zachar zo spoločnosti Mucos Pharma.

Aké sú prejavy artritídy

Reumatoidná artritída je rozšírená po celom svete, ale vo väčšej miere postihuje ženy ako mužov. Okrem toho, že vysoké percento postihnutých má trvale zníženú pracovnú schopnosť, pri ťažkom priebehu choroby život pacientov veľmi znepríjemňuje. K prvotným príznakom artritídy patria bolestivé opuchy kĺbov na prstoch rúk a zápästiach. Problémy sa objavujú hlavne ráno, sprevádzané sú stuhnutím prstov, ktoré trvá aj niekoľko hodín. Pri chôdzi človek pociťuje bolesť pod vankúšikmi prstov, pridružujú sa opuchy kolien, lakťových kĺbov a obmedzená hybnosť v ramenných kĺboch. Postihnutý sa celkovo zle cíti, rýchlo sa unaví, často máva zvýšenú teplotu a chudne. Zápalové procesy môžu dokonca narušiť kĺbovú chrupavku a k nej priľahlú kosť. To má za následok ochabnutie svalov a zdeformovanie kĺbov.

Možný spôsob liečby

V prvom rade treba pripomenúť, že liečba reumatoidnej artritídy je veľmi dlhý a zložitý proces. Keďže odborníci doteraz nepoznajú príčiny jej vzniku, neexistuje ani liek, ktorým by sa ochorenie dalo úplne vyliečiť. Napriek tomu liečba nie je zbytočná, pretože napomáha odstráneniu bolesti, zlepšeniu pohyblivosti pacienta a tiež zabraňuje jej ďalšiemu zhoršovaniu. Známych je niekoľko druhov postupov. V prvom rade ide o lieky, ktoré tlmia bolesť a majú tiež protizápalové účinky. K ďalším spôsobom patrí miestna liečba bolestivých kĺbov využitím tepla a chladu a tiež chirurgické zákroky. Niektorým pacientom sa predpisujú kúpele, nie sú však vhodné pre každého, pretože príliš teplé procedúry môžu zápal nanovo vyvolať. Rovnako dôležitá je i spolupráca chorého, ktorý by mal o svojom ochorení čo najviac vedieť, naučiť sa kĺby správne zaťažovať a pravidelne ich precvičovať, aby sa zlepšila ich pohyblivosť.

Kedy vyhľadať odborníka

- stuhnutie kĺbov trvá dlhšie ako pol hodiny po rannom vstávaní, - objavia sa opuchy kĺbov, - cítite sa neustále vyčerpaní, - mávate z neznámych dôvodov horúčky trvajúce niekoľko dní, - keď sa pričasto ozýva vaša achilovka alebo tenisový lakeť.

Ženy a vysoké podpätky

Vedci z Harvardovej univerzity potvrdili to, na čo sa v minulosti dosť poukazovalo - a síce, že ženy, ktoré nosia vysoké opätky sú viac ohrozené artritídou kolien. Počas výskumu vedci zúčastneným ženám, ktoré pravidelne nosili topánky na minimálne päťcentimetrovom opätku, snímali pohyb nôh. Najskôr prešli niekoľko metrov v topánkach a neskôr bosé. Výskum dokázal, že pri chôdzi na vysokom opätku sa výrazne menila normálna funkcia kolena.

Ako kĺby šetriť

Základom je pri bežných domácich či iných činnostiach zaťažovať napríklad namiesto jedného prsta skôr viac prstov či väčšie kĺby: - pri stláčaní rozprašovača na spreji radšej použite celú dlaň, - taniere s jedlom prenášajte na dlaniach, nie v prstoch, - hrnček uchopte obidvomi dlaňami, - tašky radšej noste na chrbtoch, nákupy v igelitkách si chyťte oboma rukami a oprite o hrudník, - nezostávajte dlho v jednej polohe, pri dlhom sedení sa z času na čas postavte a pretiahnite si telo, - dôležité je pravidelné naťahovanie kolien, v prípade dlhého sedenia by nohy mali byť natiahnuté na podlahe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu